Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Δέηση μπροστά στα λείψανα του πρώτου Επισκόπου Στρασβούργου



blog counter

Δέηση στη Γαλλική γλώσσα μπροστά στα ιερά λείψανα του πρώτου Επισκόπου Στρασβούργου Αμάντ, τελέσθηκε την ημέρα μνήμης αυτού, στις 26 Οκτωβρίου 2011, στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου του «Παλαιού» του Στρασβούργου. Στην ακολουθία παρέστησαν πιστοί από την κοινότητα των Αγίων Γρηγορίου του Παλαμά και Ατταλείας (επαρχίας Χερσώνος) καθώς και τη σταροπηγιακή ενορία των Αγίων Πάντων.
Τη δέηση τέλεσαν από κοινού ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Στρασβούργου Ηγούμενος Φίλιππος Ριαμπίχ και ο Προϊστάμενπς του Ιερού Ναού των Αγίων Γρηγορίου του Παλαμά και Ατταλείας ιερέας Δανιήλ Αισκλιαΐν. Την ακολουθία παρακολούθησαν περίπου σαράντα πιστοί Γάλλοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Λεκορώσοι, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί.
***
Η διάδοση του Ευαγγελίου στην αρχαία Γαλλία άρχισε από το νότο της μέσα από τις πόλεις Μασσαλία και Αρλ και στη συνέχεια απλώθηκε στην έκταση του ποταμού Ρόνας (Βιέννη, Λυών). Οι πρώτοι κήρυκες του Ευαγγελίου έφτασαν στο χώρο της σύγχρονης Αλσατίας τον Δ΄ αιώνα. Ο Άγιος Ματέρν ίσως ήταν από τους πρώτους κήρυκες του ονόματος του Χριστού σε αυτά τα εδάφη. Τον ακολούθησε ο Άγιος Αμάντ περίπου το 340, διότι ως Επίσκοπος Στρασβούργου αναφέρεται ως μέλος της Συνόδου της Σαρδικής (344 μ.Χ.) και της Κολωνίας (346 μ.Χ.). Τα ιερά λείψανά του τοποθετήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου του «Παλαιού». Στη θέση αυτή  αρχικά ευρίσκετο ο πρώτος χριστιανικός ναός του Στρασβούργου.
Η Γαλλόφωνη κοινότητα του Πατριαρχείου Μόσχας είναι δίπλα στο Ναό, όπο φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του πρώτου Επισκόπου Στρασβούργου, και τιμα ιδιαίτερα τη μνήμη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...