Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας και πάσης Ανατολής.



blog counter






p._ioannisΑπό τον Αρχιμ. Ιωάννη Γασσάλυ
Εκπρόσωπο της Συρορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας
1-Ταυτότητα. Η Συριακή Ορθόδοξος Εκκλησία της Αντιοχείας και πάσης Ανατολής είναι μία Αγία, Καθολική, και Αποστολική, Αυτοκέφαλη, και Αυτόνομη, έχουσα ως Κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, διέπεται δε από τους Ιερούς κανόνες, την διδασκαλία και τις Ιερές παραδόσεις των Οικουμενικών Συνόδων Νικαίας (325 μ. Χ.), Κωνσταντινουπόλεως (381 μ. Χ.), και Εφέσου (431 μ. Χ).  Ο ιδρυτής της  Εκκλησίας της Αντιοχείας είναι ο απόστολος Πέτρος ( 37 μ. Χ), η Αντιόχεια δε υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσά της, ενώ σήμερα ο θρόνος του πατριαρχείου της είναι η Δαμασκός της Συρίας. Ανωτάτη πνευματική και διοικητική αρχή της Εκκλησίας είναι η Ιερή Σύνοδος των επισκόπων της, και ορατή κεφαλή της ο Πατριάρχης και πρόεδρος της Συνόδου Κύριος Κύριος Ζακχαίος Α Ιβάς. Ο ιστορικός χαρακτήρας και το ποίμνιο της Συριακής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι Αραμαϊκής καταγωγής (από τον Αράμ, Γεν. 10, 23), η δε η μητρική της γλώσσα είναι η Αραμαϊκή, την οποία μιλούσε και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, και παραμένει μέχρι σήμερα η επίσημη γλώσσα της Εκκλησίας.
2- Οι Σύροι στην Συρία.
Η Συρία περηφανεύεται για την Χριστιανική και Αραμαϊκή κληρονομιά της, ως και για την Αραμαϊκή γλώσσα που ομιλείται σε ορισμένα μέρη της. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζουν αδελφικά στην Συρία και όλοι μαζί φροντίζουν για το καλύτερο μέλλον της χώρας τους, χωρίς φανατισμό και διακρίσεις. Η Συρία αποτελεί παράδειγμα δημοκρατικής χώρας με ανεξιθρησκεία και ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της. Και όλα αυτά, χάρη στην σοφή πολιτική του προέδρου της Συριακής Δημοκρατίας Κ. Μπάσαρ Αλ- Άσσαντ, ο οποίος με θαυμάσια πίστη και αξιόλογη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα εργάζεται για την πρόοδο της χώρας πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά, και επιστημονικά. Οι Χριστιανοί κληρικοί απαλλάσσονται από την στρατιωτική θητεία. Ο δε σύμβουλος του Μεγάλου Μουφτή της Συριακής επικράτειας είναι Χριστιανός.

3- Οι σχέσεις με την Ελλάδα.
Το Συριακό Ορθόδοξο Πατριαρχείο έχει ευχάριστες σχέσεις με την Ελλάδα. Η πρώτη επίσκεψη του Παναγιότατου Πατριάρχου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής της Συριακής ορθοδόξου Εκκλησία Κ. Κ. Ιγνάτιου Ζακχαίου Α Ιβάς στην Ελλάδα έλαβε χώρα στις 6η Μαΐου 1992 ύστερα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατ’ αυτήν, ο Παναγιότατος έδωσε διάλεξη στην Μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα « Ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές σχέσεις Σύρων ορθοδόξων και Ελλήνων Ορθοδόξων ». Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης παρεκάθεσε σε δείπνο προς τιμή του.
Η τελευταία επίσκεψη του Παναγιοτάτου συνοδευομένου από τον βοηθό του Αρχιεπίσκοπο Κ. Ματθία, και Μητροπολίτη Βηρυτού Κ. Δανιήλ, και τον Αρχιγραμματέα Π. Ματθαίο από 17 έως 22 Μαΐου 2009 έδωσε άλλο χαρακτήρα στην σχέση του Συρορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας με την Ελλαδική Εκκλησία. Αυτή τη φορά, ο Πατριάρχης επισκέφτηκε την Ελλάδα ως προσκεκλημένος του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Επίσημη και θερμή υποδοχή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ. Κ. Ιερώνυμου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών υπήρξε μια επιπλέον απόδειξη αγάπης μεταξύ των δυο Εκκλησιών. Κατά την επίσκεψη αυτή ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος K. Ιερώνυμος εξέφρασε την χαρά και την αγάπη του προς το πρόσωπο του Αδελφού Πατριάρχου Ιγνατίου Ζακχαίου, ο οποίος με την σειρά Του συνεχάρη τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο για την επάξια εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, υπογράμμισε τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών, ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος για υποτροφίες που χορηγεί σε κληρικούς του Πατριαρχείου για σπουδές στις Ελληνικές Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές, και ευχήθηκε για τη ταχεία ευόδωση των συνομιλιών στα πλαίσια του Θεολογικού διαλόγου που διεξάγεται από ετών υπέρ της ενώσεως των Εκκλησιών μας.
Στα πλαίσια αυτά και οι δυο Προκαθήμενοι ευλόγησαν το έργο και τις προσπάθειες του καθηγητού και πρώην κοσμήτορα της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστου Βούλγαρη ως καθηγητού της θεολογικής σχολής του Συριακού Ορθοδόξου Πατριαρχείου στην Δαμασκό της Συρίας επί πολλά έτη και για το πατρικό ενδιαφέρον του προς τους Σύρους Ορθοδόξους σπουδαστές στην Ελλάδα.
 Στην επίσκεψή του στο υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδος ο Πατριάρχης Ιγνάτιος Ζακχαίος ευχαρίστησε τον τότε Υφυπουργό Κ. Κασίμη και όλο το Ελληνικό κράτος για τις υποτροφίες που προσφέρει το Ελληνικό Κράτος μέσω της Ε2 διευθύνσεως Εκκλησιαστικών υποθέσεων για θεολογικές σπουδές στην Ελλάδα, και υπογράμμισε την σημασία της Ελληνικής γλώσσας, η οποία ήδη διδάσκεται από το 1996 στην θεολογική σχολή του Πατριαρχείου στην Δαμασκό. Από την πλευρά του, ο Κ. Κασίμης καλωσόρισε τον Πατριάρχη στην Ελλάδα και  εξέφρασε την συμπαράσταση του Ελληνικού κράτους στο έργο Του, υπογραμμίζοντας την αξιόλογη θέση της Συρορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιόχειας που διατηρεί μέχρι σήμερα την Αραμαϊκή-Συριακή γλώσσα του Ιησού Χριστού ως επίσημη λειτουργική γλώσσα της. Παράλληλα, ο Κ. Κασίμης τόνισε ως απαράδεκτη κατάσταση τους διωγμούς των πιστών στο Ιράκ και εξήρε το έργο της Συριακής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην συμπαράσταση των Ιρακινών προσφύγων, τονίζοντας ότι και η Ελλάδα πέρασε τέτοια δραματική περίοδο.
Στην Ελλάδα και για πολλά χρόνια η Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας καταβάλλει άοκνες προσπάθειες συμπαριστάμενη στους Ιρακινούς μετανάστες μέσω της διευθύνσεως αλλοδαπών Αττικής και των αστυνομικών τμημάτων, δείχνοντας αγάπη και κάθε δυνατή υποστήριξη σ’ αυτά τα θύματα του εμφυλίου πολέμου. Το έργο των Ελληνικών Αρχών είναι αξιοθαύμαστο καθώς αγκαλιάζουν με αγάπη και συμπάθεια τους κατατρεγμένους Ιρακινούς και τους συμπαρίστανται με κάθε τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...