Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Η Ορθοδοξία στην Μογγολία



blog counte


Η Μογγολία είναι Κράτος της κεντροανατολικής Ασίας.Συνορεύει με δύο κράτη: στα Ν., Α. και Δ. με την Κίνα και στο υπόλοιπο μέρος με το ασιατικό τμήμα της Ρωσίας. Απ’ το 1924 είναι Λαϊκή Δημοκρατία. Το ανώτερο κρατικό όργανο και το μοναδικό νομοθετικό σώμα είναι το μεγάλο κοινοβούλιο (μεγάλο χουράλ). Το ανώτερο εκτελεστικό όργανο είναι το υπουργικό συμβούλιο. Διοικητικά διαιρείται σε 17 επαρχίες και σε δύο αυτόνομες περιοχές.Η Μογγολία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα μετά το Καζακστάν.
Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ουλάν Μπατόρ.
Η ΘρησκείαΟ πληθυσμός της Μογγολίας ακολουθεί κατά 50% τον θιβετιανό βουδισμό, το 40% καταγράφεται ως άθεοι, ενώ το 6% είναι σαμάνοι, μπάχα ήχριστιανοί, και το 4% μουσουλμάνοι.Στην ιστορία των περιοχών της σημερινής Μογγολίας, ο σαμανισμός και ο τενγκριϊσμός ήταν συχνές θρησκευτικές πρακτικές, διαδεδομένες σε όλα τα νομαδικά φύλα στην Ασία. Σταδιακά οι πρακτικές αυτές εγκαταλείφθηκαν προς το θιβετιανό βουδισμό, αλλά ο σαμανισμός έχει χαρακτηριστικά στοιχεία στο σύγχρονο πολιτισμό της Μογγολίας. Επίσης, το Ισλάμ ήταν προτιμητέο από την ελίτ της Μογγολικής αυτοκρατορίας, καθώς τα τρία από τα τέσσερα κύρια χανάτα τον είχαν ιστορικά υιοθετήσει.Κατά τον 20ο αιώνα η επικράτηση του κουμμουνισμού στη Μογγολία εξάλειψε τις θρησκευτικές πρακτικές, ενώ ο Κορλοόγκιν Τσοϊμπάλσας, εφαρμόζοντας την πολιτική του Ιωσήφ Στάλιν, κατέστρεψε περισσότερα από 700 βουδιστικά μοναστήρια σκοτώνοντας χιλιάδες μοναχούς. Ο αριθμός των βουδιστών μοναχών από 100.000 το 1924 μειώθηκε σε 110 άτομα το 1990.Η πτώση του κουμμουνισμού το 1991 επανέφερε τη νομιμότητα της δημόσιας θρησκευτικής πρακτικής, και ο θιβετιανός βουδισμός που αποτελούσε την κυρίαρχη θρησκεία στην περιοχή πριν τον κουμμουνισμό, επανήλθε ως η πιο διαδεδομένη στη Μογγολία. Το τέλος της θρησκευτικής καταπίεσης τη δεκαετία του ’90 επέτρεψε επίσης την έκφραση άλλων δογμάτων, όπως το Ισλάμ, οι Μπάχα και ο Χριστιανισμός.Σημερινή κατάσταση.Σήμερα στην Μογγολία υπάρχουν δύο Ορθόδοξες κοινότητες.Α.Η Ορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Τριάδος στο Ουλάν -ΜπατόρΒ.Μιά μικρή Ορθόδοξη κοινότητα στην πόλη Erdenet.(στερείται ναού).
Η Ορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Τριάδος ,έχει σαν κέντρο την ομώνυμη εκκλησία ,που άρχισε να κτίζεται την 10 Δεκεμβρίου 2006 και εγκαινιάστηκε την 21η Ιουνίου 2009.
Η ενορία εξέδωσε μέχρι σήμερα τα εξής Κατηχητικά βοηθήματα.
.Ενημερωτικό φυλλάδιο,στην Μογγολική γλώσσα, με τίτλο-Η Ορθοδοξία στην Μογγολία από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα
Β.Κατηχητικά φυλλάδια (σύνολο 15)  με τίτλο-Ο Δρόμος της Ορθοδοξίας.
Επίσης εκδίδει την εφημερίδα Αγία Τριάδα με διάφορα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες της ενορίας ,καθώς και άλλα Κατηχητικά και εορτολογικά θέματα
Εικόνες από την Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στο Ουλάν -Μπατόρ.
Κυριακή της Πεντηκοστής 2010 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στο Ουλάν -Μπατόρ
Εικόνες από την Μεγάλη Εβδομάδα
Μ.Τετάρτη .Το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2010




Εικόνες από την Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στο Ουλάν -Μπατόρ.
Βαπτίσεις Κατηχουμένων


Χριστούγεννα 2010

Εικόνες από την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της ενορίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...