Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Δραστηριότητες Ιεράς Μητρόπολης Μαδαγασκάρης.


blog counter
Υδροφόρες.

Νέο έργο και καθοριστικής σημασίας για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων είναι η δημιουργία δεξαμενών φύλαξης πόσιμου νερού. Στη Μαδαγασκάρη δεν υπάρχει μέριμνα από το κράτος ώστε το νερό να φτάνει στα σπίτια των κατοίκων. Αντιθέτως είναι υποχρεωμένοι μόνοι τους να το κουβαλάνε σε κουβάδες από πολύ μακρυά. Σε ορισμένες περιπτώσεις η απόσταση που χρειάζεται να διανύσουν για να βρουν πόσιμο νερό είναι και 15 χιλιόμετρα. 6 δεξαμενές και τρία πηγάδια παρέχουν το πολύτιμο νερό, ενώ υδροφόρα προσφορά από την Ελλάδα μεταφέρει καθαρά νερό σε κάποιες περιοχές.

Β.Υγεία και περίθαλψη
Οι γέροντες και οι ανήμποροι βρίσκουν καταφύγιο στο γηροκομείο της Μητροπόλεως όπου απολαμβάνουν εκτός από τη δωρεαν τροφή και στέγη, την φαρμακευτική τους περίθαλψη. Βρεφοκομείο 80 θέσεων στεγάζει εγκαταλελειμένα βρέφη που οι μητέρες-μικρής ηλικίας συνήθως και παρατημένες από τους άνδρες τους- αδυνατούν να μεγαλώσουν.
Αυτή τη στιγμή είναι υπό ανέγερση Ορφανοτροφείο θηλέων,200 κλινών, για τα ορφανά που όμως δεν εγκαταλείπονται μεγαλώνοντας, αλλά η εκκλησία προσπαθεί να τα προστατέψει και να τα εφοδιάσει για τη ζωή τους. Έτσι λειτουργεί σχολή κοπτικής-ραπτικής όπου φοιτούν 20 μαθήτριες και σε διάστημα έξι μηνών έχουν λάβει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να βρουν μια δουλειά. Η μητρόπολη δεν αφήνει φυσικά και τα απομακρυσμένα χωριά έρμαια στην τύχη τους, αλλά σπεύδει με συχνές εξορμήσεις να τα εφοδιάσει με ρούχα και τρόφιμα, γραφική ύλη και οικιακά σκεύη για να απαλύνει τις δύσκολες συνθήκες ζωής τους και φυσικά να τονώσει το αίσθημά τους με τη Θεία Λειτουργία και τον πνευματικό λόγο.
Γ.Κατήχηση και παιδεία
Κατηχήσεις και βαπτίσεις τελούνται και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές. Σε όλες τις ενορίες λειτουργούν κατηχητικά σχολεία με την ευθύνη των Ιερέων και των λαικών κατηχητών.
Η εκπαίδευση είναι ένα μεγάλο και δύσκολο ζήτημα στο νησί της Μαδαγασκάρης. Τα σχολεία είναι επι πληρωμή και μιας και οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα ούτε για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες είναι σπάνιο ακόμη και ακατόρθωτο να στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Έτσι η Ιεραποστολή φροντίζει να καλύψει και αυτό το κενό με το να χτίζει σχολεία και να προσφέρει δωρεάν τη μόρφωση σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά. Σχολεία όλων των βαθμίδων χτίζονται σε πολλές περιοχές της Μαδαγασκάρης, χωρίς όμως ακόμη να έχουν καλύψει πλήρως τις ανάγκες. Συγκεκριμένα λειτουργούν 2 νηπιαγωγεία, 10 δημοτικά σχολεία, 1 γυμνάσιο και 3 λύκεια με περίπου 150 μαθητές το καθένα, μια τεχνική σχολή και 3 σχολές κοπτικής ραπτικής.
Δ.Συσίτια-Διανομή αγαθών
Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή σήμερα φροντίζει για το καθημερινό γάλα 1200 περίπου παιδιών, ενώ εβδομαδιάια καλύπτει τις ανάγκες πάμφτωχων οικογενειών σε τρόφιμα.
Ρύζι, λάδι, φασόλια, ζάχαρη και σαπούνι προμηθέυονται κάθε Δευτέρα από την αυλή της Μητρόπόλεως και μαζί με τα αγαθά παίρνουν και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο
Ε.Μυστήρια

Ο πατήρ Ιγνάτιος συνεχίζοντας και εδραιώνοντας το έργο του προκατόχου του κυρού Νεκταρίου, δρα ιεραποστολικά, αλλά και φιλανθρωπικά. Πολλά τα έργα. που προσφέρονται με ανιδιοτελή αγάπη, αφοσίωση και μεγάλες θυσίες. Ο απλός ο άνθρωπος καταλαβαίνει και νιώθει αυτή την αγάπη και το μεγαλείο που πηγάζει από την αγάπη του Χριστού. Έτσι δεν μας κάνει έκπληξη ότι πολλοί άνθρωποι ζητούν να βαφτιστούν και να συμμετάσχουν στα μυστήρια της εκκλησίας. Νέοι ναοί χτίζονται συνέχεια και το κατηχητικό έργο αυξάνει διαρκώς. χωρίς προσηλυτισμό και άλλα μέσα… μόνο από την προσφορά της αγάπης οι άνθρωποι συνειδητοποιούν την αλήθεια και προστρέχουν σε αυτήν. Έχουν δημιουργηθεί λοιπόν 104 ενορίες εκ των οποίων μόνο οι 56 έχουν κτιστό ναό, ενώ 4 μόνο έχουν και πνευματικό κέντρο. 35 Ιερείς και ένας διακόνος διατρέχουν τις ενορίες της Μητροπόλεως και τονώνουν πνευματικά το πλήρωμα της εκκλησίας. ΝΑ μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι υπάρχει σχολή για τους υποψηφίους ιερείς και κατηχητές όπου μαθαίνουν εκτός από τα δογματικά και πρακτικά θέματα της πίστεως μας όπως την παρασκευή προσφόρου.

Τη στιγμή αυτή οικοδομούνται 5 νέοι ναοί, 2 ιατρεία, 2 σχολεία, 1 ορφανοτροφείο 200 κλινών, ενώ παραδόθηκαν 4 καινουργιοι ναοι: της Αναλήψεως, του Αγίου Στυλιανού, Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Ανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...