Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οι Χριστιανοί του Ιράν



blog counter

Το Ιράν είναι επίσημα "Ισλαμική Δημοκρατία" όμως ανάμεσα στους περισσότερο από 66 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, υπάρχει ακόμη μια μικρή αλλά σημαντική χριστιανική μειονότητα. Το μεγαλύτερο μέρος των χριστιανών του Ιράν είναι οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι σχετικά ελεύθεροι να ακολουθούν την πίστη τους. Οι αριθμοί των Προτεσταντών και των Ευαγγελικών χριστιανών λέγεται ότι αυξάνονται συνεχώς. Για αυτούς τους χριστιανούς η ζωή είναι συχνά πολύ πιο δύσκολη, επειδή συνήθως θεωρούνται από την Ισλαμική Δημοκρατία ότι ευνοούν τα Δυτικά ιδεώδη. Οι διώξεις αυτών των Εκκλησιών είναι πολύ αυστηρές ίσως για αυτό το λόγο. Υπάρχει επίσης μια μικρή Ελληνική Ορθόδοξη παρουσία στην Τεχεράνη με περίπου 50 Έλληνες που έχουν απομείνει, και που έχουν επίσης τη δική τους Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία. Η ελληνική κοινότητα στο Ιράν κάποτε αριθμούσε μεταξύ 3.000 με 4.000 άτομα.
Οι αυτόχθονες χριστιανοί του Ιράν περιλαμβάνονται από περίπου 250.000 Αρμένιους, και περίπου 32.000 Ασσυρίους, καθώς και ένα μικρό αριθμό Ρωμαιοκαθολικών, Αγγλικανών, και Προτεσταντών Ιρανών που προσηλυτίστηκαν από ιεραπόστολους τον δέκατο ένατο και εικοστό αιώνα.
Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων υπήρχαν Πέρσες, Πάρθοι και Μήδοι μεταξύ των πρώτων χριστιανών κατά την Πεντηκοστή. Από τότε, υπήρχε μια συνεχής παρουσία των χριστιανών και διάφορων χριστιανικών Εκκλησιών στην Περσία ή Ιράν. Κατά την Αποστολική εποχή, ο χριστιανισμός άρχισε να εδραιώνει τη θέση του σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ωστόσο, ένας εντελώς διαφορετικός χριστιανικός πολιτισμός αναπτύχθηκε στα ανατολικά σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στην Περσία. Αυτός ο χριστιανισμός ονομάζεται Νεστοριανός ή Ασσυριακός και είναι μια πολιτιστικά και γλωσσικά διαφορετική κοινότητα εντός του Ανατολικού χριστιανισμού. Ο Νεστοριανός ή Ασσυριακός χριστιανισμός οφείλει πολλά στον Ιουδαϊσμό και την Αραμαϊκή γλώσσα. Η Αραμαϊκή είναι σημιτική γλώσσα με ιστορία 3.000 ετών, και κατά πάσα πιθανότητα, αυτή ήταν η γλώσσα που ομιλείτο από τον Ιησού και που εξακολουθεί να ομιλείται σε διάφορες σύγχρονες μορφές της από ορισμένους χριστιανούς στο Ιράν σήμερα.
Πολλές παλιές εκκλησίες παραμένουν στο Ιράν από τις πρώτες μέρες του χριστιανισμού. Η Εκκλησία της Παναγίας στο βορειοδυτικό Ιράν, για παράδειγμα, θεωρείται από κάποιους ιστορικούς να είναι η δεύτερη αρχαιότερη εκκλησία στον κόσμο μετά την εκκλησία της Βηθλεέμ στην Παλαιστίνη.
Οι Αρμένιοι έχουν δύο θέσεις στο ιρανικό κοινοβούλιο, αλλά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολιτιστικές, κοινωνικές και διοικητικές δυσκολίες. Αναφέρουν διακρίσεις στην αναζήτηση εργασίας, και πολύ λίγα σχολεία Αρμενίων έχουν την τύχη να έχουν Αρμένιους δασκάλους. Ο Ασσυριακός χριστιανικός πληθυσμός έχει μία έδρα στο κοινοβούλιο.
Ένα σχετικά νέο φαινόμενο είναι η αύξηση του αριθμού των γεννημένων μουσουλμάνων Ιρανών που προσηλυτίζονται στον Ευαγγελικό χριστιανισμό. Αυτοί οι προσηλυτισμένοι Ευαγγελιστές είναι μια άλλη χριστιανική μειονότητα και γνωρίζουμε πολύ λίγα για αυτούς του ανθρώπους, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μπορεί να υπάρχουν περίπου 100.000 γεννημένοι μουσουλμάνοι Ιρανοί προσήλυτοι αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή τους αριθμό. Αυτοί οι χριστιανοί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Βάσει του ισλαμικού νόμου, όπως εφαρμόζεται στην πράξη στο Ιράν, ένας μουσουλμάνος που προσηλυτίζεται σε μια άλλη θρησκεία μπορεί να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...