Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Εκκλησιαστική διοικητική οργάνωση της Ρουμανίας(χάρτης)


Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Ομαδικές βαπτίσεις νεοφώτιστων Ορθοδόξων Χριστιανών και γάμοι στη Κορυτσά



blog counter

Με μεγάλη χαρά και δοξολογίες προς το Θεό μάθαμε την ομαδική βάπτιση 19 νεοφώτιστων Ορθοδόξων Χριστιανών στο χωριό Πολένα της Κορυτσάς και την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου για 8 ζευγάρια. Ταυτόχρονα πληροφορούσαστεγια τις άοκνες προσπάθειες κατήχησης στην Ορθόδοξη πίστη στη περιοχή της Κορυτσάς, καθώς και τις προσπάθειες δωρεάν εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τον ελληνόφωνο και βλαχόφωνο Ελληνισμό της Κορυτσάς, της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας. Με τις λίγες αυτές σκέψεις σας καλούμε …
να συμμετέχετε ενεργά στην εκστρατεία ενίσχυσης των ελληνικών “φροντιστηρίων” εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στη περιοχή της Κορυτσάς, καθώς και τις προσπάθειες κατήχησης και ορθόδοξης  ιεραποστολής στη Βόρειο Ήπειρο και στην Αλβανία. Πιστεύουμε ότι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες δεν πρέπει να λησμονούμε αυτούς που βρίσκονται κοντά μας και δεν μετέχουν των Μυστηρίων της Εκκλησίας, καθώς και δεν γνωρίζουν – για γνωστούς ιστορικούς λόγους- την ελληνική γλώσσα και παράδοση.
Παρά την οικονομική κρίση, σας προτρέπουμε να προσεύχεστε για τη διάδοση της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο και στην Αλβανίακαι σας ζητούμε να προσφέρετε από το υστέρημα της καρδιάς σας, έστω και 10 ευρώ, για τη συνέχιση του έργου που επιτελείται εκεί. Η εκστρατεία αγάπηςθα διαρκέσει μέχρι τη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου και θα δώσουμε πάλι το γενναιόδωρο  παρόν, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που περνά η πατρίδα μας και η κάθε ελληνική οικογένεια. Πληροφορίες στο τέλος του άρθρου για τις βαπτίσεις και τους γάμους στη Κορυτσά.
Πρωτοχριστιανική ατμόσφαιρα ζήσαμε 60 μέλη και φίλοι της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης τις ημέρες της εθνικής επετείου του ΟΧΙ στην ηρωική Κορυτσά. Στις 29 Οκτωβρίου, 19 αδελφοί μας από το χωριό Πολένα της Κορυτσάς ηλικίας από 8 ως 55 ετών, που για διάφορους λόγους δεν είχαν βαπτισθεί ως τώρα, πήραν μέρος στο μυστήριο του αγίου βαπτίσματος , βαπτίσθηκαν , μυρώθηκαν και έγιναν μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας σε μία ιδιαίτερα συγκινητική τελετή.
Στο χωριό Πολένα που η ΣΦΕΒΑ με τη συμπαράσταση πολλών φορέων έχει ανεγείρει τον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως , ο ιερέας του χωριού μας είχε αναφέρει εδώ και 2 χρόνια τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αρκετοί κάτοικοι του χωριού (χριστιανικό στο σύνολό του) ήταν αβάπτιστοι κάτι που παρατηρείται γενικότερα σχεδόν σε όλες τις περιοχές στη γειτονική χώρα.Γίναμε μέτοχοι στον προβληματισμό αυτό και προσπαθήσαμε με την κατάλληλη ενημέρωση να προτρέψουμε τους κατοίκους του χωριού να βαπτισθούν για να μπορούν να συμμετέχουν στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και να μη στερούνται την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμη ήταν η συμβολή και των διδασκαλισσών που υπηρετούν στο σχολείο ΟΜΗΡΟΣ της Κορυτσάς, από τηναδελφότητα Χριστιανική Ελπίς της Θεσσαλονίκης, οι οποίες για χρόνια έκαναν κατηχητικά μαθήματα για τα παιδιά αλλά και τους μεγαλυτέρους μεταδίδοντας με απλότητα τις βασικές αλήθειες της πίστεώς μας. Το φετεινό Πάσχα, ενημερώσαμε τους κατοίκους ότι οι σύλλογοι του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ με μεγάλη χαρά θα γίνονταν ανάδοχοι σε όποιον κάτοικο του χωριού θα εξέφραζε την επιθυμία να βαπτισθεί, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα της βαπτίσεως.
Έτσι μέσα στο καλοκαίρι συνολικά 19 αδελφοί μας εκδήλωσαν την επιθυμία να βαπτισθούν ορθόδοξοι Χριστιανοί , ενώ στην πορεία τέθηκε και η ιδέα τελέσεως και του μυστηρίου του Γάμου για ορισμένα ζευγάρια( 8 στον αριθμό) που παρέμεναν αστεφάνωτα. Αμέσως άρχισε από την πλευρά της ΣΦΕΒΑ ένας μαραθώνιος προετοιμασίας για να είναι όλα έτοιμα για την μεγάλη ημέρα τελέσεως των μυστηρίων που ορίσθηκε για τις 29 Οκτωβρίου. Με τη βοήθεια του Θεού και την άοκνη προσπάθεια μελών και φίλων της ΣΦΕΒΑ που εργάστηκαν φιλότιμα για σχεδόν 2 μήνες, η προσπάθεια καρποφόρησε και στις 29 -10 βρεθήκαμε μαζί με πολλούς φίλους και συμπαραστάτες των συλλόγων μας στην πόλη της Κορυτσάς. Για πρακτικούς λόγους το μυστήριο της βάπτισης τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό της Κορυτσάς όπου υπάρχει και βαπτιστήριο. Με τη συμμετοχή τριών ιερέων αλλά και την εθελοντική αναδοχή όλων των νεοφωτίστων από τους συμμετέχοντες στην αποστολή, σε κλίμα έντονης συγκίνησης τελέσθηκε η πρώτη ομαδική βάπτιση στην περιοχή μετά από 15 περίπου χρόνια όπως μας τόνισαν οι ιερείς του Ναού.
Με επίγνωση της ιερότητας των στιγμών, οι 19 Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας, πήραν μέρος στην κατήχηση και στη συνέχεια στην βάπτιση και το χρίσμα, τα οποία τελέσθηκαν και στα ελληνικά και τα αλβανικά, ενώ με συγκίνηση οι νεοφώτιστοι με τους αναδόχους τους κύκλωσαν 3 φορές το βαπτιστήριο ψάλλοντας το «Όσοι εις Χριστόν ἐβαπτίσθητε…».
Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στο χωριό της Πολένας, προσκυνήσαμε στον ναό της Μεταμορφώσεως και παρακαθήσαμε σε γεύμα που μας ετοίμασαν εξ ιδίων με πολλή αγάπη, οι οικογένειες των βαπτισμένων αδελφών μας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην εκκλησία του χωριού έγινε το μυστήριο του Γάμου για 8 ζευγάρια ηλικίας από 30 έως 60 ετών. Και εδώ η χαρά ήταν μεγάλη για όλους μας, καθώς οι αδελφοί μας νομιμοποιούσαν την συζυγική τους σχέση ενώπιον του Θεού και δέχονταν την ευλογία της Εκκλησίας στη ζωή τους.
Η μέρα αυτή θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας καθώς ζήσαμε καταστάσεις για τις οποίες διαβάζαμε σε ανταποκρίσεις από ιεραποστολικά κλιμάκια στις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας. Δοξάζουμε τον Άγιο Θεό για την αίσια έκβαση της προσπάθειας αυτής και ευχαριστούμε θερμά όλους όσους εμφανώς και αφανώς συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχή προετοιμασία του μυστηρίου, αλλά και όσους φίλους μας συμμετείχαν στην αποστολή αυτή. Είναι σίγουρο ότι οι δεσμοί μας με το χωριό της Πολένας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο και από την πλευρά μας υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα δίπλα στους κατοίκους του, οι οποίοι με σοβαρότητα, σταθερότητα αλλά και ζήλο διατρανώνουν σε κάθε περίσταση την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική τους συνείδηση.

Η Ιστορία τής Ορθοδοξίας στην Κορέα (Τού Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου)



blog counter

Γεωγραφικά στοιχεία
Η Κορεατική Χερσόνησος είναι μια χερσόνησος στην Ανατολική Ασία.  Εκτείνεται νότια για περίπου 684 μίλια (1. 100 km) από την ηπειρωτική Ασία στον Ειρηνικό Ωκεανός και περιβάλλεται από την Ιαπωνική Θάλασσα (λέγεται επίσης και Ανατολική Θάλασσα) στα ανατολικά,  την Δυτική Κινεζική Θάλασσα στα νότια,  και την Κίτρινη Θάλασσα στα δυτικά,  και το Στενό της Κορέας συνδέει τις δύο πρώτες υδάτινες περιοχές.  Μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν μια ενιαία πολιτική οντότητα της οποίας το έδαφος σχεδόν συνέπιπτε με την Κορεατική Χερσόνησο.  Από την κατάπαυση του Κορεατικού Πολέμου το 1953,  το βόρειο μισό έχει καταληφθεί από τη Βόρεια Κορέα,  ενώ το νότιο μισό έχει καταληφθεί από την Νότια Κορέα.

Θρησκεία
Στη χώρα ισχύει καθεστώς θρησκευτικής ελευθερίας,  οι θρησκευτικές όμως πεποιθήσεις των κατοίκων είναι τόσο ποικίλες,  ώστε παρατηρούνται διαφορές ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια.  Η πλειονότητα των κατοίκων (48, 6%) είναι πιστοί του χριστιανισμού,  ο οποίος εισήχθη σχετικά πρόσφατα στην Κορέα και εκπροσωπούν τη στροφή της χώρας στα δυτικά πρότυπα.  Το 47, 4% των κατοίκων - και κυρίως οι γυναίκες - είναι πιστοί του βουδισμού.  Άλλες μικρότερες θρησκευτικές ομάδες είναι των κομφουκιανιστών (3%,  κυρίως άνδρες),  των σαμανιστών (0, 8%),  οι οποίοι απαντούν κυρίως στις αγροτικές περιοχές,  και των οπαδών της θρησκείας Τσοντόγκιο (0, 2%),  η οποία συνδυάζει στοιχεία του βουδισμού,  του κομφουκιανισμού,  του χριστιανισμού και του ταοϊσμού.  Το 1963 εισήχθη στη χώρα η Τάνγκγκα Χακχόε (Κοινωνία Δημιουργίας Αξιών και Γνώσης) του Ιάπωνα βουδιστή Νιτσιρέν,  ο οποίος έζησε το 14ο αιώνα.  Η θρησκεία αυτή τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει αρκετούς ένθερμους υποστηρικτές,  οι οποίοι ανήκουν κυρίως στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις των μεγάλων πόλεων.

Σύντομη Ιστορική αναδρομή
Η ιστορία της Ορθοδοξίας στην Κορέα ξεκινά το 1900,  όταν το Πατριαρχείο Ρωσίας στέλνει ιεραποστολικό κλιμάκιο επικεφαλής του οποίου ήταν ο Ρώσος Ιεραπόστολος Αρχιμ. Chrysanth Shehtkofsy. Eτσι στις 17 Φεβρουαρίου του 1900 τελείται η πρώτη Θεία Λειτουργία στην κατοικία του Ρώσου Πρόξενου στην Σεούλ.
Στην συνέχεια το Ιεραποστολικό κλιμάκιο προχωρά το 1903 στην κατασκευή προσωρινού Ορθοδόξου ναού στη περιοχή Chong Dong, Σεούλ.
Όμως το 1904 κατά την διάρκεια του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου, γίνεται απέλαση από την Κορέα του Ρώσου Ιεραποστόλου Αρχιμ. Chrysanth.
To 1906 φτάνει στη Σεούλ ο δεύτερος Ρώσος Ιεραπόστολος Αρχιμ. Pavel Ivanofsky.
Το 1910 η Ιαπωνία καταλαμβάνει την Κορέα και οι Ορθόδοξοι υφίστανται διώξεις. Στην περίοδο 1911-13 γίνονται οι χειροτονίες 2 ιθαγενών κληρικών, του πρεσβυτέρου. Ιωάννου Kang και του διακόνου π. Λουκά Kim.
To 1912 ο Αρχιμ. Pavel χειροτονείται βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Bλαδιβοστόκ και φεύγει από την Κορέα. Αντικαθίσταται από τον Αρχιμ. Vladimir Scrizalin.
Στην περίοδο 1917-1931 υπηρετεί στην Κορέα ο Αρχιμ. Theodosi Perevalov.  Το 1946 η Εκκλησία της Κορέας αυτοδιοργανώνεται πλέον σε επίπεδο ενορίας.
Το 1921 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας με απόφασή της, υπήγαγε την Ορθόδοξη Εκκλησία Κορέας υπό την δικαιοδοσία του Αρχιεπισκόπου Τόκυο.  Την 19η Δεκεμβρίου 1929 απεβίωσε ο Κορεάτης Ιερέας π. Λουκάς Kim.
Την περίοδο 1931-1932 υπηρετεί στην Κορέα ο Ρώσος Ιερέας Alexander. Το 1932 ο Αρχιεπίσκοπος Τόκυο Sergei διορίζει και αποστέλλει σαν Προϊστάμενο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στην Κορέα τον Ρώσο Ιερομόναχο Polykarp Pryimak, ο οποίος το 1947 εκδιώχθηκε από τις Κορεάτικες Αρχές σαν κατάσκοπος των Σοβιέτ και απελάθηκε στην Βόρεια Κορέα.
Το 1945 γίνεται απελευθέρωση της Κορέας από τους Ιάπωνες και το 1947 χειροτονείται πρεσβύτερος, από τον Αρχιεπίσκοπο Τόκιο Benjamin,  ο π. Αλέξιος Kim,  ο οποίος μετά την αναχώρηση του τελευταίου Ρώσου το 1947,  παραμένει ο μοναδικός ιερέας στην Κορέα.
Το 1950 με την εισβολή Βορείων στη Σεούλ ο π. Αλέξιος Kim συλλαμβάνεται, εξορίζεται στην Βόρεια Κορέα και εξαφανίζεται.
Το 1953 έχουμε την λήξη του πολέμου και τότε γίνεται η αναστήλωση από το εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδος του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε κατά τον πόλεμο, με την πρωτοβουλία του Έλληνα Αρχιμ. Ανδρέα Χαλκιόπουλου. Συγχρόνως γίνεται και η αναδιοργάνωση της Ορθόδοξης Κοινότητας Σεούλ.

Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Στις 24 Δεκεμβρίου 1955 η Ορθόδοξη Κοινότητα Αγ. Νικολάου με ομόφωνη απόφασή της,  ζητά να υπαχθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,  αφού δεν υπαγόταν σε καμία εκκλησιαστική δικαιοδοσία.  Το Πατριαρχείο κάνει δεκτό το αίτημα το 1956 και διορίζει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο ως Έξαρχο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κορέας.
Το 1962 με δικαστική απόφαση κατοχυρώνεται η εκκλησιαστική περιουσία στην Ορθόδοξη Κορεατική Εκκλησία.
Το 1967 εκποιείται η εκκλησιαστική περιουσία στην περιοχή Chong Dong, αγοράζεται το οικόπεδο στην περιοχή Mapo Ku, Ahyon Dong 424-1 και αρχίζει η ανέγερση του νέου Ι. Ν. Αγ. Νικολάου, βάσει των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Αρχιτέκτονος Καθηγητή Cho Chang Han. Αγοράζεται αγροτική περιοχή στην περιοχή Yongmiri, στην οποία διαμορφώνεται Ορθόδοξο Κοιμητήριο.
Το 1970 η Εξαρχία της Κορέας υπάγεται στη δικαιοδοσία της νεοΐδρυτης Μητρόπολης Νέας Ζηλανδίας.
Το 1977 πεθαίνει ο π. Βόρις Moon.  τελευταίος ιερέας της πρώτης περιόδου.
Το 1978 αναστηλώνεται και εγκαινιάζεται ο ναός του Αγίου Νικολάου της Σεούλ.  Το 1980 χειροτονείται ο πρώτος ιερέας της νέας περιόδου π. Δανιήλ Να.  Το 1982 ιδρύεται το Ορθόδοξο Θεολογικό Σεμινάριο στη Σεούλ,  με σκοπό την κατάρτιση κληρικών και κατηχητών.
Το 1984 κατηχείται στην Σεούλ και γίνεται μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Ινδονήσιος Δανιήλ Bambang, ο μετέπειτα πρώτος Ορθόδοξος Ιεραπόστολος στην Ινδονησία. (Σήμερα έχει προσχωρήσει στην Εκκλησία των Ρώσων της Διασποράς).
Κατά την διάρκεια του έτους 1987 σημαντικά γεγονότα διαδραματίζονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας. Αρχίζει να ανεγείρεται η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Καπυόνγκ, συστηματοποιείται η μετάφραση λειτουργικών και θεολογικών βιβλίων καθώς και εκκλησιαστικών ύμνων στην Κορεατική,  κτίζονται και άλλοι ιεροί ναοί,  χειροτονούνται Κορεάτες ιερείς

Ο νέος Iερός Ναός Αγίου Νικολάου Σεούλ
Το 1993 το Πατριαρχείο αποφασίζει τη χειροτονία βοηθού επισκόπου του Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας,  με τον τίτλο του Επισκόπου Ζήλων,  ο οποίος θα επιβλέπει την περιοχή της Κορέας.  Το 1995 θεμελιώνεται ο Ι. Ν. Αγ. Μαξίμου του Γραικού στο Ιεραποστολικό κέντρο Σεούλ, ο οποίος εγκαινιάζεται το 1996 από τον Σεβ. Έξαρχο κ. κ. Διονύσιο.
Το 1995 ιδρύεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το Ίδρυμα Εξαρχίας Οικουμενικού Θρόνου στην Κορέα.
Το 1996 η Εκκλησία αναγνωρίζεται επίσημα από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.  Επίσης την ίδια χρονιά αρχίζει να λειτουργεί ταχύρρυθμο Θεολογικό Σεμινάριο για σπουδαστές από την Ινδία, Φιλιππίνες και Ινδονησία. Γίνονται οι χειροτονίες.
A.  Tου Ινδονήσιου Διακόνου π. Μεθοδίου Sri Gunarjio από τον Σεβ. Έξαρχο κ. κ. Διονύσιο,
B.  Tου Ινδονήσιου π. Αλεξίου Satir Cahyadi(αργότερα προσχώρησε στην Εκκλησία των Ρώσων της Διασποράς).
Γ. Του Ινδονήσιου π. Λαζάρου Bambang Sucanto σε διάκονο.
Δ. Του Φιλιππίνου Ταρασίου Velasques σε διάκονο και πρεσβύτερο.
Ε. Του Ινδού Ανδρέα Mondal σε διάκονο και πρεσβύτερο.
Όλοι οι παραπάνω μετά την αποπεράτωση των σπουδών τους επέστρεψαν στις πατρίδες τους.
Το 1997 ιδρύεται ο Εκδοτικός Οίκος –ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ-
Το 1998 γίνεται η ρασοφορία της Αγγλίδας δόκιμης μοναχής Σιλουανής Σπένσερ. Την ίδια χρονιά διορίζεται ο Αρχιμ. Αμβρόσιος Ζωγράφος (Διδάκτορας Θεολογίας νυν Μητροπολίτης Κορέας) Προιστάμενος στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Σεούλ.
Το 2000 εορτάζεται η εκατονταετηρίδα από την ίδρυση της Εκκλησίας της Κορέας παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Εξύψωση σε Μητρόπολη
Το 2004 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφασίζει την εξύψωση της Εξαρχίας Κορέας σε Μητρόπολη. Πρώτος μητροπολίτης διορίζεται ο μέχρι τότε επίσκοπος Ζήλων Σωτήριος.
Το 2006 χειροτονείται βοηθός επίσκοπος ο Επίσκοπος Ζήλων Αμβρόσιος.  Το 2008 ο μητροπολίτης Κορέας Σωτήριος παραιτείται και τη θέση του καταλαμβάνει ο τέως Επίσκοπος Ζήλων Αμβρόσιος.
Η Μητρόπολη Κορέας περιλαμβάνει τις χώρες της Νότιας Κορέας,  της Βόρειας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Τον Μάιο του 2003 ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Hankuk της Σεούλ «Τμήμα Ελληνικών και Βαλκανικών Σπουδών», με εμπνευστή τον ελληνομαθή Κορεάτη ‘Αγγελο Γιου, διδάκτορα της Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο τμήμα αυτό διδάσκει ο Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος. Εκεί διδάσκονται ελληνική γλώσσα, ελληνικός πολιτισμός, ελληνική λογοτεχνία και ιστορία.
Eπίσης στις 17 Μαϊου 2008 γίνεται η κουρά της πρώτης Ορθόδοξης Κορεάτισσας μοναχής Αγάθης στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Σημερινή Κατάσταση
Οργάνωση
Η Μητρόπολη Κορέας είναι μία από τις Ορθόδοξες Μητροπόλεις οι οποίες ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.  Η έδρα της είναι η Σεούλ,  η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας.
Ο επίσημος τίτλος του μητροπολίτη είναι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας,  υπέρτιμος και έξαρχος Ιαπωνίας.
Η Μητρόπολη,  είναι οργανωμένη σε 7 εκκλησιαστικές κοινότητες,  με συνολικά 25 ναούς και παρεκκλήσια και 9 ιερείς και 2 διακόνους,  οι οποίοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των πιστών:
Οι πόλεις που βρίσκονται οι ορθόδοξες κοινότητες και οι ναοί στην Κορέα

Νότια Κορέα
1.  Σεούλ (Seoul) με τον καθεδρικό ναό Αγίου Νικολάου Mapo-gu,  Seoul (με παρεκκλήσιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) με 1 ιερέα και 1 διάκονο,  και τον κοιμητηριακό ναό της Αναστάσεως του Χριστού Yongmi-ri,  Seoul,
2.  Πουσάν (Pusan) με τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Chung-gu,  Pusan (με παρεκκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Στυλιανού) με 1 ιερέα,
3.  Ιντσόν (Incheon) με τον ναό του Αγίου Παύλου Nam dong-ku,  Incheon (με παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου,  του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου) με 1 ιερέα,
4.  Τσόντζου (Jeonju) με τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Jeonju (με παρεκκλήσια του Αγίου Ευθυμίου,  του Αγίου Νεκταρίου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ) με 1 ιερέα,
5.  Πάλανγκ-λι (Palang-ri) με τον ναό του Αγίου Ανδρέου Yang-gu gun,  Palang-ri (με παρεκκλήσια της Αγίας Αικατερίνης του Σινά και του Αγίου Στυλιανού) με 1 ιερέα,
6.  Τσούντσον (Chuncheon) με τον ναό του Αγίου Βόριδος Seo-myeon,  Chuncheon με 1 ιερέα,  και
7.  Ουλσάν (Ulsan) με τον ναό του Αγίου Διονυσίου Αιγίνης Dong-ku,  Ulsan με 1 ιερέα και 1 διάκονο.

Παρεκκλήσια
1.  Αγίου Μαξίμου του Γραικού Mapo-gu,  Seoul και Αγίου Γεωργίου Pousan με 1 ιερέα,  για την εξυπηρέτηση των σλαβόφωνων ορθοδόξων και
2.  Αγίας Άννης Wanju-gun,  Jeonbuk με 1 ιερέα,  για τους σπουδαστές των Εκπαιδευτηρίων "Ορθόδοξος Πίστις".

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Επίσης υπάρχουν :Το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο στην Σεούλ, Πνευματικά κέντρα στις Ορθόδοξες Ενορίες, το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας στην Τσουντσόν, Ορθόδοξο Νηπιαγγωγείο στο Πουσάν, και το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο –ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ-στο Τσοντζού και η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ορεινή περιοχή Καπυόνγκ (με παρεκκλήσια των Αγίων Αποστόλων και του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου) με 2 μοναχές και ο ναός της Αναστάσεως στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο.

Ιαπωνία
1.  Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα στο Τόκιο,  υπό οργάνωση.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μουσουλμανική βία εναντίον Χριστιανών



blog counter



Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μάς πληροφόρησαν:
«Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής” 9 Οκτωβρίου “στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όταν χριστιανοί κόπτες που διαδήλωναν έξω από την κρατική τηλεόραση (…) συγκρούστηκαν άγρια με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. (…) Μονάδες των δυνάμεων καταστολής με ασπίδες επιχείρησαν να απωθήσουν εκατοντάδες χριστιανούς κόπτες που φώναζαν “αυτή είναι η χώρα μας”, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη καταστροφή μιας εκκλησίας τους στη νότια επαρχία Ασουάν της Αιγύπτου. Οι κόπτες έκαψαν αφίσες του κυβερνήτη της Ασουάν Μουσταφά αλ-Σαγιέντ, απαιτώντας την καθαίρεσή του και την ανοικοδόμηση της εκκλησίας. Ο ναός των κοπτών δέχτηκε επίθεση από μουσουλμάνους μετά από δήλωση του ίδιου του κυβερνήτη ότι είχε χτιστεί χωρίς άδεια”.

Οι ταραχές “κατέληξαν στο θάνατο 26 ατόμων – ανάμεσά τους τέσσερις στρατιώτες – και τον τραυματισμό πάνω από 270 διαδηλωτών. (…) Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να υπογραμμίζει ότι η θρησκευτική ελευθερία “είναι απολύτως θεμελιώδης”» (in.gr, 9 και 10-10-2011).
Δυστυχώς ο ισλαμικός φανατισμός κατά τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει δυναμική εξάπλωση σε πολλές χώρες, με αποτελέσματα πολύ ανησυχητικά για το παρόν και το μέλλον των λαών. Και οι μεν πολιτικοί ηγέτες των ισχυρών κρατών δεν μπορούν να ελέγξουν την εξέλιξη αυτή στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Αλλά και οι θρησκευτικοί αρχηγοί του Ισλάμ φαίνεται ότι δεν ευνοούν τον σεβασμό προς τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας για κάθε θρησκευτική μειονότητα και μάλιστα για τους Χριστιανούς. Ματαιοπονούν επομένως όσοι συμμετέχουν κάθε τόσο στις διαθρησκειακές συναντήσεις (στην Ασσίζη της Ιταλίας ή όπου αλλού) με την επίσημη μάλιστα συμμετοχή και Ορθοδόξων Εκκλησιών, αφού ο μόνος Ειρηνοποιός είναι ο Ιησούς Χριστός!

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ



blog counter

.

Εκκλησία της Αγ. Τριάδας στην Πιονγκγιάνγκ
ΚΑΜΠΑΝΑ
ΑΦΙΞΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Ο ΝΑΟΣ



Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ

Η ΠΡΩΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΚΟΡΕΑΤΗ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Η ΠΟΛΗ

Για να φανταστείτε το μέγεθος και τη σημασία της εκκλησίας Αγίας Τριάδας που κτίστηκε και εγκαινιάστηκε στην Πιονγιάνγκ, σας υπενθυμίζουμε ότι στη Βόρεια Κορέα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Άπω Ανατολής, δεν υπήρξε ποτέ  ορθόδοξη εκκλησία. Έτσι, ήταν  ένα μοναδικό  ιστορικό γεγονός ο εγκαινιασμός του πρώτου Ορθοδόξου ναού,που είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών του Μητροπολίτη Κυρίλλου ,που είναι επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ο Άγιος Columbanus(Κολουμβάνος)



blog counter


Ο Άγιος Columbanus(Κολουμβάνος) γεννήθηκε το 543 μ.Χ. στο Λάινστερ της Ιρλανδίας από γονείς ευγενείς, που του έδωσαν αξιόλογη κλασική παιδεία. Πολύ νωρίς πόθησε τη μοναχική πολιτεία, από την οποία όμως τον κρατούσαν μακριά οι νεανικοί πειρασμοί. Η εξαιρετική ομορφιά του, έκανε πολλές νέες να τον ερωτεύονται παράφορα. Ζήτησε τη συμβουλή μίας ηλικιωμένης ασκήτριας, που τον παρακίνησε ν' απαρνηθεί την πατρίδα του και τα εγκόσμια. «Φύγε και σώσου», του είπε λακωνικά. Κι εκείνος πραγματικά έφυγε, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του, που δοκίμασε να τον εμποδίσει.

Ύστερα από σύντομη παραμονή στη μονή Κλουάινινις του Λούφερν, πήγε στο περίφημο μοναστήρι Μπαγκόρ του Καρρικφέργκως, μεγάλο εκπαιδευτικό και ιεραποστολικό κέντρο, όπου μαθήτευσε στο διάσημο ηγούμενο άγιο Κογγάλλο (+ 602 μ.Χ.).

Το 590 μ.Χ., φλεγόμενος από τον πόθο της ιεραποστολής, αναχώρησε με δώδεκα ακόμη μοναχούς για την Ευρώπη. Πέρασε τη Βρετανία και ήρθε στη Γαλλία, χώρα με χριστιανική παρουσία ήδη, αλλά, λόγω των πολεμικών αναστατώσεων και της ολιγωρίας του ανώτερου κλήρου, σε κατάσταση πνευματικής καταπτώσεως και εκκλησιαστικής αταξίας. Για πολλά χρόνια αφοσιώθηκε στο ευαγγελικό έργο. Διατρέχοντας τη χώρα απ' άκρη σ' άκρη, κήρυσσε την πίστη, καλούσε σε μετάνοια, δίδασκε την αρετή, έδινε με τη ζωή του το παράδειγμα της ταπεινοφροσύνης, της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της καλοσύνης. Στην Ιερή αυτή διακονία τον ακολουθούσαν και τον βοηθούσαν οι δώδεκα σύντροφοι του.

Σε μιαν από τις αλλεπάλληλες αποστολικές περιοδείες του, έφτασε και στη Βουργουνδία, όπου έγινε δεκτός από το βασιλιά Γκοντράν (+ 593 μ.Χ.). Η αγιότητα και η ευγλωττία του, σαγήνευσαν το μονάρχη, που του πρόσφερε το ρωμαϊκό κάστρο του Αννεγκραί για να το μετατρέψει σε μοναστήρι. Έτσι η μικρή αδελφότητα του αγίου εγκαταστάθηκε εκεί, ζώντας με πτώχεια, εγκράτεια και προσευχή. Η ραγδαία αύξηση των μοναχών έκανε σύντομα αναγκαία την αναζήτηση άλλου τόπου. Ο Γκοντράν παραχώρησε στον άγιο το ευρύχωρο φρούριο του Λουξέγ, όπου πλήθη Φράγκων και Βουργουνδών, όλων των τάξεων και των ηλικιών, συνέρεαν είτε για ν' απολαύσουν τις ψυχωφελείς διδαχές του ηγουμένου Κολουμβάνου, είτε για να ενταχθούν στο κοινόβιό του.

Είκοσι χρόνια φώτιζε πνευματικά ο Άγιος τους μοναχούς και τους κοσμικούς, όχι μόνο της Βουργουνδίας αλλά και ολόκληρης της Γαλλίας, επιτελώντας ένα αξιοθαύμαστο εποικοδομητικό έργο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συναξάρι του, «θεμελίωσε τη συνείδηση της Ευρώπης... σε όποιον τόπο πήγε, έκανε να βλαστήσει η αληθινή αγιότητα... άναψε το πυρ του Χριστού όπου μπορούσε, αδιαφορώντας αν θα καιγόταν ο ίδιος από τη φλόγα...». Και πράγματι, τα φλογερά κηρύγματά του, ελεγκτικά κάποτε των παρεκτροπών κάποιων ασυνείδητων ρασοφόρων, δυσαρέστησαν μια μερίδα του τοπικού κλήρου.

Θέλοντας να τον εκδικηθούν και μη βρίσκοντας άλλη αφορμή, τον κατηγόρησαν για το ότι ακολουθούσε το κελτικό τυπικό στον εορτασμό του Πάσχα και στη μοναχική αμφίεση. Ο Άγιος Κολουμβάνος απολογήθηκε με επιστολές, τόσο προς τη σύνοδο των Γάλλων επισκόπων (Σεν, 601 μ.Χ.) όσο και προς τον πάπα Ρώμης άγιο Γρηγόριο το Μέγα (590 - 604 μ.Χ.), υποστηρίζοντας τις θέσεις του με την επίκληση της παλαιάς δυτικής (ιρλανδικής) πράξης και του αγίου Ανατολίου Λαοδικείας (+ 282 μ.Χ.), συγγραφέα πραγματείας για το Πάσχα.

Στη συνέχεια γνώρισε τον κατατρεγμό και από την κοσμική εξουσία. Ακέραιος καθώς ήταν, προκάλεσε το μίσος της διεφθαρμένης βασίλισσας Βρουγχίλδης, χήρας και μητέρας αντίστοιχα των βασιλέων της Αυστραλίας (Ανατ. Γαλλίας) Σιγεβέρτου Α' (+ 575 μ.Χ.) και Χιλδεβέρτου Β' (+ 596 μ.Χ.). Η Βρουγχίλδη, είχε την κηδεμονία των δύο ανήλικων εγγονών της, βασιλέων της Αυστραλίας Θεοδεβέρτου Β' (γενν. 586 μ.Χ.) και της Βουργουνδίας Θεοδώριχου Β' (γενν. 587 μ.χ.) και κατοικούσε στα ανάκτορα του πρώτου. Όταν η σκανδαλώδης ανάμειξή της στη διακυβέρνηση της χώρας ανάγκασε τους άρχοντες να απαιτήσουν από τον νεαρό βασιλιά την απομάκρυνσή της, εκείνη κατέφυγε στον άλλο εγγονό της (599 μ.Χ.). Στη Βουργουνδιανή Αυλή, η φίλαρχη και αδίσταχτη γυναίκα χρησιμοποίησε κάθε αθέμιτο μέσο για να πάρει στα χέρια της την εξουσία. Εξώθησε τον ευάλωτο Θεοδώριχο σε ακόλαστη ζωή, ματαίωσε τον νόμιμο γάμο του με μια Βησιγοτθίδα πριγκίπισσα κι έβαλε κακοποιούς να δολοφονήσουν τον άγιο Δεσιδέριο, επίσκοπο της Βιέν, που αποδοκίμαζε τις ανομίες της. Στόχος της οργής της έγινε και ο άγιος Κολουμβάνος, όταν αρνήθηκε να ευλογήσει τους τέσσερις γιους, που ο εγγονός της είχε αποκτήσει με παλλακίδες. «Αυτά τα παιδιά είναι καρποί της αμαρτίας!», είπε. «Όχι μόνο δεν θα βασιλέψουν ποτέ, αλλά θα έχουν και κακό θάνατο σύντομα», πρόσθεσε προφητικά, απαγορεύοντας άφοβα στη βασιλομάμμη να μπει στη μονή του. Ύστερ' από λίγο, στρατιώτες συνέλαβαν τον άγιο και όλους τους Ιρλανδούς μοναχούς του. Τους επιβίβασαν με τη βία σ' ένα πλοίο, που σάλπαρε αμέσως με προορισμό την Ιρλανδία. Το ταξίδι όμως ήταν προβληματικό και το σκάφος κινδύνεψε να ναυαγήσει. Οι δεισιδαίμονες ναυτικοί, αποδίδοντας τον κίνδυνο στην παρουσία των μοναχών, τους αποβίβασαν σε μια γαλλική ακτή, απ' όπου κατέφυγαν στη Νευστρία (Δυτ. Γαλλία).

Ό βασιλιάς τής χώρας Κλοτάριος Β' (584 - 628 μ.Χ.), εχθρός του Θεοδώριχου και της Βρουγχίλδης, τους δέχτηκε φιλόφρονα και τους έστειλε με συνοδεία στο μονάρχη της Αυστρασίας Θεοδεβέρτο, που τους πρόσφερε την προστασία του και τους παρακάλεσε να εγκατασταθούν στην επικράτειά του. Ο Άγιος Κολουμβάνος όμως «μετά από μάταιες προσπάθειες τόσων χρόνων για τη διόρθωση βασιλέων και υπηκόων που ήθελαν να λέγονται χριστιανοί χωρίς όμως να ζουν χριστιανικά, αποφάσισε να στρέψει το ιεραποστολικό του ενδιαφέρον στους ειδωλολάτρες. Κατευθύνθηκε λοιπόν με τους μαθητές του προς την Ελβετία. Εκεί κήρυξαν το ευαγγέλιο στις παγανιστικές φυλές της περιοχής της Κωνσταντίας.

Στο μεταξύ ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στους αδελφούς Θεοδεβέρτο της Αυστρασίας και Θεοδώριχο της Βουργουνδίας, με υποκίνηση της δαιμόνιας γιαγιάς τους. Ο δεύτερος νίκησε τον πρώτο δυο φορές, στην Τούλη και στο Τολβίακο, τον αιχμαλώτισε και τον παρέδωσε στη Βρουγχίλδη (612 μ.Χ.). Εκείνη, για να εκδικηθεί τον εγγονό της, που την είχε διώξει δεκατρία χρόνια πριν από το παλάτι του, τον έκειρε με τη βία μοναχό -η κούρα ήταν για τους Φράγκους ηγεμόνες η έσχατη ταπείνωση(!!)- και τον έκλεισε στο φρούριο του Σαλόν-σύρ-Σέν, όπου τον θανάτωσε λίγο αργότερα.

Ο Άγιος Κολουμβάνος, που οι ανάγκες της ιεραποστολής τον είχαν φέρει κοντά στις κατεχόμενες πια από τον Θεοδώριχο περιοχές, βρέθηκε σε κίνδυνο. Αναγκάστηκε, λοιπόν, να αναχωρήσει με το μαθητή του Άτταλο για την Ιταλία. Πέρασαν τις Άλπεις κι έφτασαν στο Μιλάνο, όπου ο βασιλιάς των Λομβαρδών Αγιλούλφος (590 - 615 μ.X.) τους δέχτηκε εγκάρδια και τους παραχώρησε την περιοχή του Μπόμπιο, στα Απέννινα, για την ίδρυση μονής. Εκεί έζησε ο Άγιος τα τελευταία του χρόνια, οικοδομώντας το μοναστήρι του και πολεμώντας με τα πειστικά κηρύγματά του την αίρεση του αρειανισμού, που είχε μολύνει τον λομβαρδικό λαό.

Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 23 (ή στις 21) Νοεμβρίου του 615 μ.Χ. και τάφηκε στο Μπόμπιο.

Στο μνήμα του έγιναν πολλά θαύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, το 613 μ.Χ., ο Θεοδώριχος πέθανε στο Μέτς δηλητηριασμένος από την εγκληματική Βρουγχίλδη. Κι εκείνη, όμως, έπεσε στα χέρια του εχθρού της Κλοτάριου Β' της Νευστρίας, που τη θανάτωσε με φρικτά βασανιστήρια, αφού πρώτα έσφαξε τους τέσσερις γιους του Θεοδώριχου και δισέγγονους της. Έτσι επαληθεύτηκε η προφητεία του αγίου Κολουμβάνου.



Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ο ένθερμος Γάλλος Ορθόδοξος ασκητής της Μαρτινίκας.



blog counter




Ο π. Λάζαρος κατά κόσμον Alan Philogenis, γεννήθηκε στη Γαλλία. Οι γονείς του κατάγονταν από τη Μαρτινίκα, ένα νησί της Καραϊβικής, το οποίο αποτελεί αποικία της Γαλλίας και δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα αν και το επώνυμο Φιλογένης θυμίζει ελληνική καταγωγή.
Σε πολλή μικρή ηλικία ο Άλαν βίωσε ένα τραγικό γεγονός. Ένας Γάλλος ψυχασθενής σκότωσε με μαχαίρι δώδεκα ανθρώπους. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και η μικρή αδελφή του. Στον μικρό τότε Άλαν εύλογα δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά. Η αναζήτηση απαντήσεων τον οδήγησε σε ηλικία 18 ετών σε ένα ορθόδοξο ναό, όπου για πρώτη φορά παρακολούθησε το μυστήριο της θείας Λειτουργίας.


Συγκλονίστηκε τόσο πολύ και ένοιωθε μία εσωτερική τάση προς την Ορθοδοξία.


Επιστρέφει όμως στη Μαρτινίκα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν γυρίζει στο Παρίσι κατηχείται και βαπτίζεται. Λαμβάνει το όνομα Μωϋσής. … Βλέποντας τη μεγάλη αλλαγή στον υιό της η μητέρα του Μωϋσή κατηχείται από το γιο της και βαπτίζεται και αυτή Oρθόδοξη Xριστιανή.


Ο Μωϋσής επιστρέφει στη Μαρτινίκα και αποφασίζει πλέον να ακολουθήσει τη ζωή των μεγάλων ασκητών της ερήμου. Έτσι, έχοντας ως εφόδιο την Αγία Γραφή και πολλά βιβλία των Αγίων Πατέρων καταφεύγει στο τροπικό δάσος. Κατοικία του αποτελεί ένα μικρό αντίσκηνο και συντροφιά του και φίλοι του γίνονται τα φαρμακερά φίδια και τα υπόλοιπα ζώα και πτηνά. Επί μία σχεδόν οκταετία περνά το χρόνο του με άσκηση και προσευχή. Το καθάριο βλέμμα του και η αγάπη του στον Χριστό προκαλούσαν θαυμασμό και εντύπωση στους κατοίκους, που τον συναντούσαν στο πυκνό τροπικό δάσος.


Ο Μωϋσής άρχισε να μιλά σ’ αυτούς για την Ορθοδοξία, τον τριαδικό Θεό, τους Αγίους. Πολλοί έτρεχαν στο δάσος να τον συναντήσουν και να ακούσουν τη σωτήρια διδασκαλία. Ήδη ο νεαρός Μωϋσής είχε πλέον έτοιμα να βαπτισθούν τα νέα μέλη…


Το Άγιο Όρος κερδίζει την καρδιά του φλογερού ιεραποστόλου Μωϋσή και από τότε δεν το αποχωρίζεται. Κάθε χρόνο από το επισκέπτεται, όπως και εφέτος. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας προτείνει στον ασκητή αυτό να εισέλθει στον ιερό κλήρο. Ακολούθησαν και άλλες παραινέσεις και ο Μωϋσής γνέφει συγκαταβατικά το κεφάλι του. Η χειροτονία του στο βαθμό του διακόνου συνδυάζεται με προσκύνημα του Μητροπολίτη Αθηναγόρα στα Ιεροσόλυμα. Χειροτονείται το 2000 σε ηλικία πλέον 42 ετών στη Γεθσημανή, στον τάφο της γλυκειάς μητέρας μας, της Αγίας μας Θεοτόκου.

Προηγείται η κουρά του κατά την οποία λαμβάνει κατ’ εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το όνομα Λάζαρος. Ένα χρόνο μετά ο π. Λάζαρος χειροτονείται πρεσβύτερος στη Μαρτινίκα.


Συνεχίζει να ζει απλά στο τροπικό δάσος και να λειτουργεί σε χώρο που χρησιμοποιείτο για να σταθμεύουν αυτοκίνητα και το οποίο παραχώρησε μία οικογένεια που ασπάστηκε την Ορθοδοξία. Πολλές φορές οι Ρωμαιοκαθολικοί της περιοχής προσφέρουν το ναό τους.


Ο π. Λάζαρος φτιάχνει μόνος του το τέμπλο και αναρτίζει σ’ αυτό τις εικόνες που ο ίδιος αγιογράφησε. Όλα σχεδόν τα αγιορείτικα μοναστήρια τον βοηθούν και αγοράζει τα απαραίτητα λειτουργικά αντικείμενα. Στο Άγιο Όρος μαθαίνει να κατασκευάζει λιβάνι και εντρυφά στα μυστικά της αγιογραφίας.


Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας προτείνει να γραφεί στην Εκκλησία της Ελλάδος και να αποσπαστεί για να έχει ένα οικονομικό βοήθημα. Ο ίδιος αρνείται ευγενικά. «Το χρήμα καταστρέφει την προσωπικότητα του ανθρώπου. Στην ιεραποστολή χρειάζεται μόνο η αγάπη του Χριστού. Χρειάζεται να γίνεσαι κομμάτι του θαύματος της σωτηρίας. Το θαύμα της Εκκλησίας είναι το ευαγγέλιο» μας λέγει. «Ο πραγματικός πλούτος είναι να ζεις με τον Χριστό, να γίνεσαι ένα μ’ Αυτόν», συμπληρώνει.


Και αποτελεί θαύμα το γεγονός ότι 200 οικογένειες αριθμούν σήμερα την εν Χριστώ ορθόδοξη ενορία του π. Λάζαρου. Οι ανάγκες του ποιμνίου τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το ασκητήριό του.


Οι ρωμαιοκαθολικοί παρατηρούν τη δραστηριότητα και τον βοηθούν στο έργο του. Εκτός από το ναό που του παραχωρούν στις μεγάλες γιορτές, του χαρίζουν και ένα αυτοκίνητο. Δεν ζητούν τίποτε ως αντάλλαγμα. Απλώς βλέπουν την πίστη του και ξαφνιάζονται από τη δυναμική που προσδίδει ο Τριαδικός Θεός σ’ αυτόν τον φλογερό ιεραπόστολο.

Ολοένα και περισσότεροι ντόπιοι αρχίζουν να αφουγκράζονται αυτό τον περίεργο ασκητή της ερήμου που τους καλεί σε μετάνοια και επιστροφή στη ζωή του Χριστού. Αρχίζουν να προσέρχονται στο ναό για να τον ακούσουν να μιλά για τα κατορθώματα των Αγίων μας.

Όνειρο του π. Λάζαρου να κτίσει ναό της Ζωοδόχου Πηγής


Αυτός ο Απόστολος από τη μακρινή Μαρτινίκα πίστεψε στον Παντοκράτορα και τώρα προσπαθεί με χίλιους τρόπους να συγκινήσει τις Μητροπόλεις της Ορθοδοξίας να βοηθήσουν να κτισθεί ένας ορθόδοξος ναός για να μπορεί να δέχεται τους πιστούς αλλά και να τελεί τα μυστήρια της αγίας μας Εκκλησίας. Πρέπει να αγορασθεί ένα οικόπεδο για να υλοποιηθούν τα σχέδια που εκπόνησε δωρεάν ένας καλός και πιστός μηχανικός από τη χώρα μας μετά την προτροπή Αγιορειτών Πατέρων. Είναι μάλιστα αλήθεια ότι πολλοί αγιορείτες γέροντες ασκητές έχουν καθημερινά τον π. Λάζαρο στην προσευχή τους.

Βοηθήστε αυτόν τον αθλητή απόστολο να κάνει ένα ναό του Τριαδικού Θεού μας και θα λάβετε πολλαπλές ευλογίες του Χριστού μας, ο οποίος περιβάλλει με μεγάλη αγάπη τον σύγχρονο ασκητή. Βάλτε και εσείς ένα μικρό λιθαράκι στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Η εφημερίδα μας παρότρυνε τον π. Λάζαρο να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα για τους πιστούς που θα θελήσουν να βοηθήσουν. Επίσης, το ΑΚΤΕ, εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα θα διαθέσει ένα σημαντικό ποσοστό από τις εισπράξεις του βιβλίου με τον Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας που πρόκειται σύντομα να εκδώσει στον ιερό αυτό σκοπό.


Έναν λοιπόν γνήσιο καθ' όλα εκφραστή αυτής της θείας τρέλας είχα μπροστά μου, τον έβλεπα, τον περιεργαζόμουν με απορία και θαυμασμό! Η επίσκεψη και παρουσία του ασκητή ορθοδόξου ιερέα π. Λαζάρου, του ένθερμου αυτού ιεραποστόλου από τη Μαρτινίκα στα γραφεία της εφημερίδος προκάλεσε τους ανωτέρω συλλογισμούς μου.
Το χαρούμενο πρόσωπο και το πλατύ χαμόγελο του π. Λαζάρου Φιλογένη βοηθούσε να ταξιδέψεις μαζί του στις ιεραποστολικές δραστηριότητες αλλά και στις πνευματικές ασκητικές αναβάσεις του. Ο λόγος της επίσκεψης, όπως εξήγησε, απέβλεπε πέραν της εν Χριστώ συνάντησης και συνομιλίας και στη θερμή παράκλησή του, όπως μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας απευθύνει ευχαριστίες στους πιστούς που ενεργοποιήθηκαν μετά το σχετικό δημοσίευμά μας το 2006 και βοήθησαν οικονομικά στην προσπάθεια που καταβάλλει για ανέγερση ιερού ναού στη Μαρτινίκα.
Ένιωθα την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανώνυμους χριστιανούς που βοήθησαν ώστε να τεθεί η βάση για τον πρώτο ορθόδοξο ναό. Ο Θεός να ευλογεί προσωπικά τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους. Να ευλογεί και την Ελλάδα και τους Έλληνες, ώστε να βγουν νικητές από τη μεγάλη αυτή δοκιμασία τους, μας είπε χαρακτηριστικά.
Ο γυρολόγος αυτός του πνεύματος καλοί μου χριστιανοί ζει ασκητικά σε μία καλύβα που ανέγειρε ο ίδιος μέσα στη ζούγκλα. Ακολουθεί το αυστηρό αγιορείτικο τυπικό καθημερινά ενώ τροφή του αποτελούν φρούτα και χόρτα που μαζεύει από τον τόπο κατοικίας του. Στις μεγάλες γιορτές και τις Κυριακές εξέρχεται νύχτα από την καλύβα του και μεταβαίνει σε ένα σπήλαιο που ανακάλυψε λίγο έξω από την πόλη της Μαρτινίκα, το οποίο μετέτρεψε σε ιερό ναό. Στο σπήλαιο αυτό τελεί τη Θεία Λειτουργία και τα μυστήρια της Αγίας Εκκλησίας μας.
Όπως μας έλεγε μάλιστα, πιστός από τη Θεσσαλονίκη που τον επισκέφθηκε πριν από αρκετούς μήνες ο περίεργος αυτός ιεραπόστολος όλο το 24ωρο είναι σε εγρήγορση έχοντας πάντα ένα κινητό τηλέφωνο ανοικτό. Αρκετοί πιστοί επί το πλείστον πρώην Καθολικοί που ασπάστηκαν την Ορθοδοξία του τηλεφωνούν ανά πάσα ώρα και στιγμή προκειμένου να ζητήσουν την συμβουλή του η τη βοήθειά του.
Τα λιγοστά χρήματα που ελάμβανε ως βοήθημα από συγκεκριμένη Μητρόπολη της Β. Ελλάδος και τα οποία διέθετε σχεδόν εξ ολοκλήρου στους χρήζοντες βοήθεια κόπηκαν εδώ και καιρό. Ο ίδιος δεν πτοείται, ωστόσο, αφού κατανοεί τις οικονομικές δυσκολίες... "Έχει ο Θεός", είθισται να λέγει. Όσο μεγαλύτερες είναι οι δοκιμασίες τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η χαρά που προκαλεί η παρέμβαση του τριαδικού Θεού λέγει χαμογελώντας ο π. Λάζαρος.
Τον ρωτήσαμε αν το ποσό που μάζεψε φθάνει για να αγοραστεί μία μικρή έκταση. "Μαζέψαμε περίπου 10.000 ευρώ τα οποία δεν φθάνουν για την αγορά οικοπέδου. Ωστόσο, σε συνεργασία με το Δήμο υπάρχει το ενδεχόμενο παραχώρησης μίας μικρής έκτασης. Σ' αυτό βοηθούν και οι πιστοί με τις πιέσεις τους προς τη Δημοτική Αρχή. Στην περίπτωση λοιπόν που παραχωρηθεί η έκταση σκεπτόμαστε δύο πράγματα.

Το πρώτον είναι να καταφέρουμε να τοποθετήσουμε άμεσα ένα μικρό έτοιμο ναό που θα εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των λιγοστών επί του παρόντος πιστών αλλά και των κατηχουμένων μας. Το κόστος ενός τέτοιου ναού και η μεταφορά του από την Ελλάδα κυμαίνεται από 40.000 - 50.000 ευρώ.
Πιστεύουμε πως θα φωτίσει ο Χριστός κάποιους πιστούς οικονομικά εύρωστους, ώστε να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Η δεύτερη σκέψη είναι να πάρουμε άδεια ανεγέρσεως και να ρίξουμε τα θεμέλια με όσα χρήματα περισσέψουν. Και στη συνέχεια σιγά- σιγά και όποτε μπορούμε να ανεγείρουμε τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής! Με την προσευχή μας θα δείξει ο Κύριος τι πρέπει να κάνουμε. Προς το παρόν το σπήλαιο εξυπηρετεί τις ανάγκες..."
Ο ταπεινός αυτός ασκητής της Μαρτινίκας συνηθίζει να επισκέπτεται μία φορά τον χρόνο το Περιβόλι της Παναγίας μας, το Άγιο Όρος. Πολλοί είναι οι Αγιορείτες Πατέρες που τον φιλοξενούν και τον ενισχύουν παντί τρόπω και κυρίως με τις προσευχές τους. "Παίρνω δύναμη από κάθε προσκύνημα. Νιώθω κάθε φορά πως οι προσευχές των γερόντων θωρακίζουν την καλύβα και το σπήλαιο. Έχω την αίσθηση της ένωσης των προσευχών μου μ' αυτές που αναδύονται από το λιβανωτό της Μητέρας Παναγίας που διατηρεί αιώνες τώρα στο θαυμαστό Περιβόλι Της" μας λέει.

Αυθόρμητα τον ρώτησα εάν στην προσπάθειά του έχει αρωγό τον Μητροπολίτη του. Αρχικά διέκρινα στο πρόσωπό του μία έντονη πικρία, την οποία, ωστόσο φρόντισε με περίσσεια δεξιοτεχνία να συγκαλύψει μόλις αντιλήφθηκε πως την κατάλαβα. "Τι να πρωτοκάνει ο Επίσκοπός μας; Που να τρέξει και που να βοηθήσει; Στ' αλήθεια δεν πρέπει να έχουμε απαιτήσεις απ' αυτόν. Κάνει ότι μπορεί. Ελπίζω κάποτε να μας επισκεφθεί μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας. Όταν υπάρχει εμφανής δυσκολία μεταφοράς των μηνυμάτων και των εγκυκλίων τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς; Προσεύχομαι γι' αυτόν καθημερινά..."

Του ζήτησα την ευλογία να ξαναδημοσιεύσω μαζί με τις ευχαριστίες του προς τους πιστούς που στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια ανεγέρσεως και το λογαριασμό που ανοίξαμε το 2006 στο όνομά του στην Εθνική Τράπεζα.

"Η Ορθόδοξη Ελλάδα πορεύεται στον ανηφορικό δρόμο του Γολγοθά. Χρειάζεται εμείς που την αγαπούμε να τη στηρίξουμε, ώστε να φθάσει στην ανάσταση. Δεν είναι σωστό και πρέπον να ζητάμε τούτες τις ώρες από τους Έλληνες βοήθεια" είπε ο π. Λάζαρος. Η θέση του με ξάφνιασε. Του εξήγησα όμως, πως υπάρχουν και πολλοί αναγνώστες της εφημερίδος στο εξωτερικό που πληροφορούνται μέσω της ιστοσελίδας μας (www.orthodoxia.gr) αλλά και από την αποστολή της εφημερίδας τις ειδήσεις που αφορούν την Ορθοδοξία. Υπάρχουν ακόμη και ιεραποστολικοί σύλλογοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να δείξουν ενδιαφέρον.
Τελικώς καταφέραμε και τον πείσαμε πως θα έπρεπε να παρουσιάσουμε μαζί με τη διεύθυνσή του και το λογαριασμό. Τρέφουμε μάλιστα την ελπίδα πως η προσπάθεια που καταβάλλει θα τύχει και πάλι της δικής μας ανταπόκρισης στην ενίσχυση του έργου ιεραποστολής που κάνει ο ταπεινός αυτός γυρολόγος του πνεύματος και ζηλωτής της θυσίας π. Λάζαρος Φιλογένης.
Fr Lazare Philogene
Quartier bois Lezard
97226 MORNE VERT
(CAVBET MARTINIQUE)
Τηλ            00596696344321       και             00596696949125      
Λογαρισμός ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ (ΕΤΕ) 449/952754-09 (Alain Philogene)


ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...