Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

H Aκολουθία των Β Χαιρετισμών στην Σιγή της Προποντίδας.



blog counter


Ο Μητροπολίτης Προύσσης Ελπιδοφόρος τέλεσε το μεσημέρι του Σαββάτου 10-3-2012,μετά από ένα αιώνα περίπου, την Ακολουθία των Β Χαιρετισμών στη μισογκρεμισμένη εκκλησία των Ταξιαρχών στη..
 Σιγή της Προποντίδας.
Όσοι παρευρέθησαν  έζησαν ασφαλώς μια ξεχωριστή εμπειρία, μέσα στη μισογκρεμισμένη εκκλησία.
Στην Προύσσα εγκαταστάθηκαν με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, υπήκοοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ελληνόφωνοι εξισλαμισθέντες Χριστιανοί που ζούσαν στην περιοχή των Γρεβενών και ονομάζονταν Βαλαάδες.
Οι άνθρωποι αυτοί, επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τα χωριά των προγόνων τους στα Γρεβενά και είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι φυσικά, όπως οι δικοί μας Πόντιοι, που επισκέπτονται τα χωριά του Πόντου.

Ιδιαίτερη εντύπωση  έκανε ο Επίσκοπος, που μίλησε και στα Τουρκικά φυσικά, για τους ντόπιους. Ήταν συγκλονιστικά ταπεινός, λιτός και ευπροσήγορος, κι έδωσε ένα μάθημα ειρήνης, συνεργασίας και ανεκτικότητας για όλους μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...