Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ


blog counter




ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σαν σήμερα, 11  Ιουνίου 1900, έγινε η σφαγή των Ορθοδόξων του Πεκίνου. Όλοι αυτοί οι χριστιανοί, με επικεφαλής τον πρεσβύτερο Μητροφάνη Γιάνγκ, σφαγιάστηκαν από τους παγανιστές συμπατριώτες τους (Μπόξερς), όταν αυτοί, με υποκίνηση της αυτοκράτειρας Τσι Σι, ξεσηκώθηκαν, απέδειξαν ότι όντως αγάπησαν το Χριστό «άχρι θανάτου».  

Συνολικά 222 άδελφοί μας χριστιανοί θυσιάστηκαν τις μέρες εκείνες της φοβερής σφαγής, άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις γειτονιές της κινεζικής πρωτεύουσας. 

Υπάρχουν κι άλλοι νεομάρτυρες που μαρτύρησαν στην ίδια χώρα για την αγάπη του Χριστού. Στα 1870 στην πόλη Τιάν Τζινγκ (Τιέν Τσιν) μαρτύρησαν άλλοι πέντε όρθόδοξοι, ένα  ανδρόγυνο Κινέζων και τρεις Ρώσοι έμποροι, που σφάγηκαν ανηλεώς από το μαινόμενο όχλο και τα λείψανά τους πετάχτηκαν στον ποταμό Χάι Χε. 

Ο επίσκοπος Σαγκάης Συμεών Ντου, κατά το διωγμό που εξαπολύθηκε κατά των ορθοδόξων μετά τη συμφωνία του Ν. Κρουστσιώφ με τον Μάο Τσε Τουγκ στη 1956, φυλακίστηκε από τους κινέζους κομμουνιστές και απεβίωσε μαρτυρικά στη φυλακή στα 1965. 

Κατά την «μεγάλη προλεταριακή πολιτιστική επανάσταση» των ερυθροφρουρών του Μάο, που άρχισε στα 1966, πολλοί κινέζοι ορθόδοξοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο γιατί αρνηθηκαν να αποκηρύξουν το Χριστό. Ανάμεσα σ’ αυτούς πλείστοι κληρικοί, όπως ο π. Ανίκητος Ουάνγκ κι  ο π. Νίκητας Ντου. Άλλοι υπήρξαν ομολογητές σαν τον π. Φώτιο Χο, τον π. Αντώνιο Γιάο και το διάκονο Νικόλαο Γιάνγκ. Στέκομαι για λίγο στον ιερομάρτυρα π. Στέφανο Γου, που τον συνέλαβαν στα 1967 και πέρασε τέσσερα μαρτυρικά χρόνια στις κινεζικές φυλακές. Τελικά τον εκτέλεσαν με πυροβολισμό στις 17 Μαΐου 1970. 

Σήμερα η εν Κίνα Εκκλησία βρίσκεται ουσιαστικά εκτός νόμου. Παρά την πρόσφατη επίσκεψη του πατριάρχη της Ρωσίας Κυρίλλου το καθεστώς των Κινέζων ορθοδόξων παραμένει το ίδιο. Δεν έχουν χώρους λατρείας, ούτε ιερείς κι αναμένουν. Από την άλλη το καθεστώς της εν Κίνα Εκκλησίας παραμένει αδιευκρίνιστο, διότι το Πατριαρχείο της Μόσχας έσπευσε να τους δώσει «αυτονομία» από τη δεκαετία του 60, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν το άναγνωρίζει κι έχει εγκαταστήσει δικό του μητροπολίτη στο Χονγκ Κονγκ. 

Κατ’ άνθρωπον φως δεν φαίνεται επί του παρόντος στον ορίζοντα. Ο Θεός να δώσει να ξεκαθαρίσουν τα πραγματα. Κλείνω με ένα Εξαποστειλάριο του Αγίου ιερομάρτυρος Στεφάνου Γου.

(Τοις Μαθηταίς συνέλθομεν)

Καθαίας φάος Στέφανε, ως ποτέ των αθέων την οφρύν και την έπαρσιν και το άμετρον θράσον, καθείλες θεία χάριτι σον ακμαίον κρατήσας εν τοις βασάνοις φρόνημα, του Χριστού τη δυνάμει, ούτω καμέ ταις ευχαίς σου κράτυνον στεφηφόρε, κατά δαιμόνων ένδοξε και παθών ολεθρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...