Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Που έχουμε “κρύψει” το τάλαντο της Ορθοδόξης Εκκλησίας ;


blog counter

Πότε και πως το “πολλαπλασιάσαμε” ή πότε και πως θα το πολλαπλασιάσουμε ;

Χθες κοίταζα, εκ νέου,  πολλές χώρες που δεν υπάρχει ακόμα Ορθόδοξη Εκκλησία ή Ιεραποστολή. Σίγουρα είναι πολλά νησιωτικά κράτη στον Ατλαντικό, Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Στη Βολιβία, στο Σουρινάμ, στη Γουιάνα, στη Γαλλική Γουιάνα, ιδού 4 κράτη που δεν υπάρχει Ορθόδοξη εκκλησία, Ορθόδοξος ιερέας ή ιεραποστόλος ( Νότια Αμερική ). Ελάχιστες ορθόδοξες εκκλησίες υπάρχουν στη Παραγουάη, στο Περού και το Εκουαδόρ!
Που έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης ;
Στην Αφρική, ακόμα και σήμερα, το 2013, …
…  δεν υπάρχουν Ορθόδοξες Εκκλησίες ή Ιεραποστολές στο Λεσότο, στη Ναμίμπια, στην Αγκόλα, στην Ισημερινή Γουινέα, στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Γκάμπια, στη Γουινέα- Μπισάου, στη Μπουρκίνα Φάσο, στη Σουασιλάνδη,στη Γκαμπόν, στο Νίγηρα, στον νησί Μαυρίκιος,  ενώ μικρή ( μια ορθόδοξη κοινότητα μόνο σε ολόκληρο κράτος  ) παρουσία της ορθόδοξης Εκκλησίας σε άλλα αφρικανικά κράτη, όπως Ακτή Ελεφαντοστούν, το Τόγκο, το Τσάντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Μποτσουάνα, η Μοζαμβίκη, οι Σευχέλλες.
Που έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας ;
Στη Ασία, δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν υπάρχει Ορθόδοξος ιερέας ή ιεραπόστολος σε χώρες, όπως η Σριλάνκα, το Βιετνάμ, το Λάος, η Μυανμάρ, το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία,, το Μακάο, οι Μαλδίβες,το Νεπάλ, το Μπουτάν, ενώ μικρή είναι η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε χώρες, όπως η Μογγολία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ινδία, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία με δεκάδες νησιά.
Που έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας ;
Στη Κεντρική Αμερική, μικρή έως ανύπαρκτη είναι η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία σε χώρες, όπως η Μπελίζε, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και ο Παναμάς. Το ίδιο και στα νησιά της Καραϊβικής, όπου υπάρχουν λίγες, διάσπαρτες ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες σε βασικά νησιά, όπως η Κούβα, η Αϊτή, η Δομινικανή Δημοκρατία, οι Μπαχάμες, το Πουέρτο Ρίκα, η Τζαμάικα και η Μαρτινίκα. Δεν υπάρχουν Ορθόδοξες Εκκλησίες ή ιεραποστολές σε νησιά, όπως η Γρενάδα, η Γουαδελούπη, η Αρούμπα, Τρινιντάτ και Τομπάγκο, τα νησιά Μπαρμπάντος, Αγία Λουτσία, Παρθένοι νήσοι κλπ.
Που έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας ;
Τα ίδια και στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου δεν υπάρχουν Ορθόδοξες Χριστιανικές εκκλησίες στα νησιά Σολομώντα, στο Βανουάτου, στη Νέα Καληδονία, στη Τόνγκα, στα νησιά Σαμόα, στο Τουβαλού κλπ, ενώ υπάρχουν 2 μικρές ορθόδοξες εκκλησίες στα νησιά Φίτζι.
Στην Ευρώπη, μικρή είναι η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε χώρες, όπως η Γροιλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, ενώ σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές  χώρες το Ορθόδοξο ποίμνιο αποτελείται από μετανάστες που πήγαν από Ορθόδοξες Χριστιανικές χώρες!
Και φυσικά, μικρή θεωρείται η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βραζιλία, στην Αργεντική, στο Καναδά, στη Χιλή, στην Ουρουγουάη, το Μεξικό , στη Κολομβία, στη Βενεζουέλα,  με λίγες ορθόδοξες εκκλησίες σε κράτη πολλών εκατομμυρίων κατοίκων.
Και φυσικά δεν έχω βάλει μέσα στην απαρίθμηση τη παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε μουσουλμανικά κράτης της Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.
Που έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της αρχαίας, πρωτοχριστιανικής,  Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης ;
Όταν και οι μικρότερες χριστιανικές ομολογίες- αιρέσεις  προετοιμάζουν και στέλνουν “ιεραποστόλους” στα πιο μικρά και απομακρυσμένα κράτη, σε νησιωτικά κράτη, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία , με 300.000.000 μέλη σε όλο το κόσμο, γιατί “κρύβει” το τάλαντο που της έχει εμπιστευτεί ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ;
Και ποιες  ευθύνες έχουμε απέναντι σε Θεό και ανθρώπους που έχουμε καταχωνιάσει αυτό το τάλαντο, βαθιά , μέσα στις ορθόδοξες εκκλησίες και δεν κάνουμε κατήχηση ούτε στους βαπτισμένους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ούτε σε όσους είναι άθεοι, άπιστοι, αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι κλπ  ;
Που έχουμε κρύψει το “τάλαντο” της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας ;
Αναπάντητο θα μείνει το ερώτημα και μέσα στο Φεβρουάριο του 2013, τη στιγμή που οι ήδη υπάρχουσες ορθόδοξες ιεραποστολές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της οικονομικής ενίσχυσης, λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, που – παραδοσιακά- κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της Ορθόδοξης Ιεραποστολής!
Πότε θα κάνουμε την αυτοκριτική μας ;
Πότε θα δούμε τι κάνουμε λάθος ; Πότε παρειμένουμε να “πολλαπλασιάσουμε” το τάλαντο που μας έχει δοθεί πλουσιοπάροχα ;
Πότε θα αλλάξουμε τη νοοτροπία του “φτωχού συγγενή” ;
Πότε θα συνεργαστούν οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και Μητροπόλεις σε θέματα Ορθόδοξης κατήχησης και Ιεραποστολής ; Δηλαδή, διαβάζουμε τις ευαγγελικές περικοπές μόνο για να τις διαβάζουμε ; Καταλαβαίνουμε, άραγε, τις ευθύνες μας στο Αποστολικό έργο και τον Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των Εθνών ;
Ως πότε θα ασχολούμαστε με το δικό μας “μικρόκοσμο” και θα αφήνουμε τα 9/10 της ανθρωπότητας χωρίς να έχουν ακούσει για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη ;
Κι, όμως, η λύση είναι μπροστά στα μάτια μας και δεν έχει μεγάλο οικονομικό κόστος…
ΠΗΓΗ.ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ.ierpostoli.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...