blog counter
ierovima.gr-Επειδή οι εξελίξεις στη Βόριο Κορέα φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα την ασιατική Χερσόνησο, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε στην Ορθοδοξία που έχει αγκαλιάσει τους Κορεάτες, παρά τις δυσκολίες που έχει συναντήσει από τον περασμένο αιώνα. Μάλιστα στη Βόρεια Κορέα υπάρχει ένας και μοναδικός Ορθόδοξος Ναός, στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα.
Μέσα από το μικρό αυτό αφιέρωμα θα αναφερθούμε στον άγνωστο ρόλο που διαδραμάτισε ένας στρατιωτικός ιερέας του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος. Με τις προσπάθειες αυτού του ιερέα, η Ορθοδοξία ξαναβρήκε το δρόμο της στην Κορέα.
Η ιστορία της Ορθοδοξίας στην Κορέα ξεκινά το 1900, όταν το Πατριαρχείο Ρωσίας στέλνει ιεραποστολικό κλιμάκιο. Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια, με διώξεις των Ορθοδόξων από τους Ιάπωνες που είχαν καταλάβει τη Χερσόνησο.
Το 1953 έχουμε την λήξη του πολέμου της Κορέας και τότε γίνεται η αναστήλωση από το εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδος του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου ,που καταστράφηκε κατά τον πόλεμο,με την πρωτοβουλία του Έλληνα στρατιωτικού ιερέα Αρχιμ.Ανδρέα Χαλκιόπουλου .Συγχρόνως γίνεται και η αναδιοργάνωση της Ορθόδοξης Κοινότητας Σεούλ.
Οι Έλληνες κληρικοί, του εκστρατευτικού σώματος προσπάθησαν, όσο ήταν δυνατόν, να ανακουφίσουν τους Ορθοδόξους Κορεάτες. Άρχισαν να τελούν και πάλι την θείαΛειτουργία στην Σεούλ και να αναζητούν τον γηγενή Ορθόδοξο πληθυσμό. Με έρανο μεταξύ των Ελλήνων στρατιωτικών ανακαινίσθηκε ο ναός του Άγ. Νικολάου και οι Ορθόδοξοι Κορεάτες άρχισαν να επανέρχονται στην Σεούλ. Η πρώτη θεία Λειτουργία στον νέο ναό έγινε την 29η Νοεμβρίου 1953., από όπου και η ιστορική φωτογραφία, με τον αρχιμανδρίτη Ανδρέα Χαλκιόπουλο.
Στη συνέχεια η Ορθόδοξη Κοινότητα έκρινε ότι ο πιο κατάλληλος για την θέση του ιερέα ήταν ό Κορεάτης Bόρις Μούν (Moon Yi-Han). Γεννημένος το 1910, φοίτησε στο σχολείο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής. Δεν είχε κάνει θεολογικές σπουδές, αλλά προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να εκτελεί με συνέπεια τα καθήκοντα του, μαθαίνοντας πολλά από προσωπική μελέτη. Ήταν πολύ ευσεβής και από πολύ μικρός δεν έλλειπε ποτέ από τις Ακολουθίες, ενώ συμμετείχε σε όλες τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες. Υπήρξε για χρόνια βοηθός και γραμματέας του π. Αλεξίου Κίμ (σπουδαίος κληρικός που διακονούσε την Ορθοδοξία στην Κορέα πριν τον πόλεμο του 1950) και γνώριζε καλά τα εκκλησιαστικά.
Για να χειροτονηθεί όμως ο Βόρις. Μούν έπρεπε να πάει στο Τόκυο, όπου υπήρχε ό πλησιέστερος στην Κορέα κανονικός Ορθόδοξος Επίσκοπος. Το 1954 δεν υπήρχαν διακρατικές σχέσεις μεταξύ Κορέας και Ιαπωνίας και κανείς κορεάτης δεν επιτρεπόταν να φύγει από την χώρα. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί κάποιος τρόπος για την μετάβαση του Bόριδος Μούν στο Τόκυο.
Ο ιερέας του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Χαλκιόπουλος μεσολάβησε στον Αμερικανικό στρατό και ο Bόρις Μούν, μεταμφιεσμένο σε μαύρο Αμερικανό στρατιώτη, περιελήφθη σε ομάδα πεζοναυτών οι όποιοι πήγαιναν στην Ιαπωνία, όπου έφθασε με μεταγωγικό αεροπλάνο του Αμερικάνικου στρατού συνοδευόμενος από τον π. Ανδρέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου