Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Εκδημία π. Παύλου Kwon της Ι. Μ. Κορέας



blog counter

 


Ὁ ἐφημέριος τῆς ἐνορίας τοῦ Ἁγίου Διονυσίου στὸ Ulsan, ἀείμνηστος ἀδελφός μας π. Παῦλος Kwon κοιμήθηκε τὸν ὕπνο τοῦ δικαίου καὶ ἀναπαύθηκε ἀπὸ τὴν πολυετῆ δοκιμασία ποὺ ὑπέστη λόγῳ καρκίνου, τὴν Κυριακὴ τοῦ Θωμᾶ (24/4, ὥρα 2:23 μ.μ.).
Κοιμήθηκε ἡμέρα Κυριακή, τὴν ἡμέρα τοῦ Κυρίου, ποὺ εἶναι ἡ πιὸ εὐλογημένη μέρα τῆς ἑβδομάδας.
Κοιμήθηκε τὴν ἀναστάσιμη περίοδο, τὴν πιὸ λαμπρὴ καὶ εὐλογημένη περίοδο τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους.
Κοιμήθηκε ὁσιακά. «Τίμιος ἐναντίον Κυρίου ὁ θάνατος τῶν ὁσίων αὐτοῦ». (Ψαλ. 115:6) Πέταξε ἡ ψυχή του στὸ θρόνο τοῦ Ἀναστάντος Κυρίου, χωρὶς ἴχνος ἀγωνίας καὶ ταραχῆς, σὲ σημεῖο ὥστε ἡ πρεσβυτέρα του Χἀρις καὶ τὰ δύο παιδιά του Διονύσιος καὶ Νόννα, ποὺ στεκόντουσαν δίπλα του καὶ τὸν κοιτούσαν, νὰ μὴν καταλάβουν τίποτα.
Τὸ τελευταῖο ἔτος, κατὰ τὸ ὁποῖο οἱ θεράποντες ἰατροί του εἶχαν προβλέψει ἐπιστημονικῶς τὸ ἐπικείμενο τέλος του, ἦταν εἰρηνικός, γαλήνιος καὶ φρόντιζε τὰ τῆς ἐξόδου του. Ζητοῦσε ἐπίμονα ἀπὸ τὸν Ἐπίσκοπο νὰ βρεῖ τὸν ἀντικαταστάτη του· μετεβίβασε τὸ αὐτοκίνητό του στὸ ὄνομα τῆς Ἐνορίας του· ἔδινε συμβουλὲς στὰ παιδιά του καὶ στοὺς ἐνορῖτες του· ἔβλεπε τακτικὰ στὸν ὕπνο του ὅτι βρίσκεται σὲ φωτεινὸ δωμάτιο μὲ χρυσὴ πύλη καὶ ὅταν ξυπνοῦσε διεπίστωνε μετὰ λύπης ὅτι βρισκόταν στὸ δωμάτιο τοῦ νοσοκομείου· ζήτησε τὴν παραμονὴ τῆς κοιμήσεώς του νὰ φέρουν τὰ ἄμφιά του γιὰ τὴν ἔνδυσή του…

Λίαν χαρακτηριστικὸ τῆς ὁσιακῆς του τελευτῆς ἦταν ὅτι τὸ σῶμα του, μετὰ τὴν παρέλευση ἑνὸς εἰκοσιτετραώρου ἐντὸς τοῦ ψυγείου τοῦ νεκροπομπείου, διατηροῦσε ἀπίστευτη εὐλυγισία. Ἔτσι μπόρεσαν ἄνετα οἱ Κληρικοὶ νὰ τὸν ἐνδύσουν τὴν πλήρη ἱερατικὴ στολή του καὶ νὰ τοποθετήσουν στὸ φέρετρο τὸ σκήνωμά του.
Ἐπίσης χαρακτηριστικὸ τῆς πατρικῆς καὶ στοργικῆς σχέσης ποὺ εἶχε δημιουργήσει μετὰ τοῦ Ποιμνίου του ἦταν ὁ θρῆνος καὶ ὁ κοπετὸς τῶν ἐνοριτῶν του κατὰ τὸ τριήμερο ποὺ μεσολάβησε ἀπὸ τὴν κοίμηση μέχρι τὴν ταφή του.

Ἡ κοίμηση τοῦ ταπεινοῦ καὶ ἁπλοῦ λευΐτη, τοῦ πάντοτε χαμογελαστοῦ, ἀνεξίκακου καὶ καλόκαρδου, ἀείμνηστου π. Παύλου, ἄφησε μεγάλο κενό. Ἡ Ἐνορία τοῦ Ἁγίου Διονυσίου ὀρφάνεψε. Ἀντικαταστάτης Κορεάτης ἱερέας δὲν ὑπάρχει. Ὁ Ἐπίσκοπος προσπαθεῖ πρὸς τὸ παρὸν νὰ καλύψει τὸ κενό, πρᾶγμα ἀνθρωπίνως ἀδύνατο καὶ λόγῳ τῶν μεγάλων ἀποστάσεων μεταξὺ Σεοὺλ καὶ Οὐλσάν. Θὰ φιλοτιμηθεῖ, ἄραγε κάποιος ἐκτὸς Κορέας νὰ σπεύσει εἰς βοήθειαν; Ἡ νεοσύστατη Ἐνορία μὲ τοὺς σαράντα (ἐκτὸς τῶν ἐργαζομένων στὰ ναυπηγεία Ἑλλήνων, Ρώσσων, Οὐκρανῶν καὶ Ρουμάνων) περίπου νεοφώτιστους, ποὺ ὁ μέσος ὅρος ἡλικίας δὲν ὑπερβαίνει τὸ τεσσαρακοστό, κάνει ἔκκληση σὲ κάθε ἄνθρωπο τῆς Ἐκκλησίας, ἐπαναλαμβάνοντας τὸ «Διαβὰς εἰς Κορέαν βοήθησον ἡμῖν»! (Πρβλ. Πρ.16:9) Ὁ ἀπόστολος Παῦλος, μετὰ τὸ ὅραμα, «εὐθέως» ἔσπευσε μὲ τοὺς συνεργούς του στὴ Μακεδονία εἰς βοήθεια. Ποιὸς θὰ σπεύσει ἀμέσως στὴν Κορέα; Προσμένουμε ἐν προσευχῇ νὰ γενεῖ τὸ θαῦμα!

Ι. Μ. Κορέας

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Διωγμοί Χριστιανών ανά τον κόσμο στον 21ο αιώνα



blog counter

Η Νέα Εποχή τών Χριστιανικών Μαρτυρίων
Μαρία Καρατσάλου-Γεωργούλα Πρόεδρος Π.Χ.Ο.Ο.Ι.

Πηγή: Περιοδικό "Ιεραποστολικός Ταχυδρόμος Νο 130, Απρίλιος ως Ιούνιος 2015, σελ. 5-9.

Τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία απέσπασαν την προσοχή του διεθνούς κοινού από το καθολικό πρόβλημα διώξεων κατά των χριστιανών, το οποίο επιδεινώνεται σταδιακά σε πολλές χώρες του κόσμου και ιδίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών δεν είναι η πρώτη φορά που μας μεταφέρουν ανησυχητικές ειδήσεις για τη συρρίκνωση του χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο χριστιανισμός παραμένει η πλέον διωκόμενη θρησκεία ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές μελέτες από το 2007, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των χωρών, όπου οι χριστιανοί υφίστανται διώξεις από 24 το 2007 έως 47 γύρω στο τέλος του 2012.
Σήμερα, ένας στους τέσσερις χριστιανούς παγκοσμίως υφίσταται διακρίσεις για θρησκευτικούς λόγους, οι άνθρωποι εκτοπίζονται από τις πατρογονικές εστίες τους, παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, διαπράττονται απαγωγές, βιασμοί, βαρύτατη φορολογία, εμπρησμοί, σταυρικοί θάνατοι κ.λπ.
Είναι εντονότατο το πρόβλημα των διώξεων σε βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων σε πολλές περιοχές της υφηλίου. Ο φονταμενταλισμός και ο εξτρεμισμός με θρησκευτικό επικάλυμμα διαδίδεται από μια χώρα σε άλλη. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα και τοπικού χαρακτήρα περιστατικά: Σε μερικές περιοχές του κόσμου οφθαλμοφανές είναι ότι πρόκειται πλέον για σταθερή τάση.
Η ραγδαία εξάπλωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού οδήγησε σε μερικές χώρες στην πραγματική γενοκτονία των χριστιανών.
Οι εξτρεμιστές ως στόχο τους θέτουν μέσω τρομοκρατίας ή εξοντώσεως πλήρη εκτόπισμα των χριστιανών από τις εστίες τους. Πολλοί είναι οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι από τον φόβο αυτής της εξελίξεως αναγκαστικά παίρνουν το δρόμο για την αλλοδαπή. Αρκετοί είναι όσοι θέλουν να μείνουν στις πατρίδες τους, πρόθυμοι να ακολουθήσουν το Χριστό έως τέλους και σε περίπτωση ανάγκης να προσφέρουν τη ζωή τους ως μάρτυρες.
Δεν είναι δυνατόν στον περιορισμένο χώρο του περιοδικού να παρατεθεί το πλήθος των περιστατικών διώξεων κατά των χριστιανών σε όλη την οικουμένη σήμερα.
Θα περιορισθούμε να αναφέρουμε χωρίς πολλές λεπτομέρειες τις χώρες του πλανήτη όπου είναι απηνείς οι διωγμοί κατά των χριστιανών και δειγματοληπτικά θα περιορισθούμε σε ορισμένα περιστατικά καθώς και τα αίτια που δημιούργησαν αυτή τη φοβερή κατάσταση. Όπως αποκαλύπτει πρόσφατα έκθεση της οργάνωσης Open Doors για το 2015, 50 χώρες ανήκουν στους χειρότερους διωκόμενους χριστιανούς παγκοσμίως.
Το 80% των διωκόμενων χριστιανών διώκεται από μουσουλμάνους. Οι 10 πρώτες χώρες του καταλόγου κατοικούνται, σε ποσοστό 90% και άνω, από μουσουλμάνους.
Η ιστορία διδάσκει πως ο ισλαμικός θρησκευτικός φανατισμός μετέτρεψε το ήμισυ του χριστιανικού κόσμου σε ισλαμικό, σε Αίγυπτο, Τουρκία, Συρία, βόρεια Αφρική. Όλες αυτές οι κάποτε χριστιανικές περιοχές αποκαλούνται σήμερα μουσουλμανικός κόσμος. Η μόνη επιλογή των χριστιανών, για να επιβιώσουν, είναι να εξισλαμισθούν.
Υπάρχουν μαρτυρίες μουσουλμάνων ιστορικών του μεσαίωνα που αναφέρουν τους διωγμούς των χριστιανών, το κάψιμο των εκκλησιών, τις σφαγές κατά των «απίστων» την αρπαγή και το βίαιο εξισλαμισμό γυναικών και παιδιών.
Σε Αίγυπτο και Συρία υπολογίζεται πως περί τις 30.000 εκκλησίες καταστράφηκαν τον 15ο αιώνα, ενώ οι χριστιανοί υποχρεώθηκαν, με τη βία, να εξισλαμισθούν. Διώξεις κατά των χριστιανών λαμβάνουν χώρα σε 40 μουσουλμανικά κράτη σήμερα, στα οποία διατηρείται η παράδοση των παλαιών διωγμών, η οποία γεννήθηκε πριν από 14 αιώνες και θέλει απλώς την εξόντωση των «απίστων».
Οι μουσουλμάνοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ (Σαουδική Αραβία), αλλά και εχθροί των ΗΠΑ (Ιράν). Οι μουσουλμάνοι προέρχονται από πλούσια κράτη (Κατάρ), ή από πτωχά κράτη (Σομαλία, Υεμένη). Οι μουσουλμάνοι προέρχονται από «Ισλαμικές δημοκρατίες» (Αφγανιστάν), αλλά και από «μετριοπαθή» κράτη (Μαλαισία, Ινδονησία), προέρχονται από κράτη που έσωσαν οι ΗΠΑ (Κουβέιτ), αλλά και από κράτη που θέλουν να εκδικηθούν τις ΗΠΑ.
Στην αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο χριστιανικός πληθυσμός της Μέσης Ανατολής έφθανε περίπου στο 20% του συνολικού. Σήμερα είναι περίπου 4%. Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 13 εκατομμύρια χριστιανοί στην περιοχή και ο αριθμός αυτός ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Συρίας και της Αιγύπτου, δυο χωρών με ιστορικά μεγάλους χριστιανικούς πληθυσμούς.
Με τον σημερινό ρυθμό μείωσης μπορεί κάλλιστα να μην υπάρχει σημαντική χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή, σε μία ή σε δύο γενιές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο χριστιανικός πληθυσμός της Συρίας έχει πέσει από το 30% το 1920 σε λιγότερο από 10% σήμερα.
Η άνοδος του διεθνούς τζιχαντισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έκανε την εκστρατεία κατά των χριστιανών πυρετώδη. Ομάδες τζιχαντιστών όπως η Αλ Κάιντα εμφάνισαν τις συγκρούσεις ως έναν ολομέτωπο πόλεμο μεταξύ του χριστιανισμού και του Ισλάμ. Τα παραδείγματα βίας κατά χριστιανών αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Στην Αίγυπτο το πραξικόπημα κατά του προέδρου Μωχάμεντ Μόρσι ακολούθησε ένα κόμμα ισλαμικού πογκρόμ κατά των χριστιανών στη διάρκεια του οποίου 42 εκκλησίες δέχθηκαν επιθέσεις, 37 κάηκαν ή λεηλατήθηκαν, και ένας άγνωστος αριθμός χριστιανών δέχθηκε επίθεση ή σκοτώθηκε. Η σφαγή στο Maspero στην οποία ο αιγυπτιακός στρατός σκόπιμα ερέθισε τα αισθήματα εναντίον των κοπτών, άφησε 28 κόπτες νεκρούς.
Η Maalula στη Συρία έχει γίνει πόλη φάντασμα. Οι μαχητές της Αλ-Νούσρα τζιχαντιστικής ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα έχουν βεβηλώσει εκκλησίες, βίασαν, σκότωσαν χριστιανούς σε μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές πόλεις. Οι σταυρώσεις των χριστιανών είναι ένα συνηθισμένο μαρτύριο που υποβάλλονται οι χριστιανοί σύμφωνα και με τη μαρτυρία της αδελφής Raghidaal Khoury, πρώην διευθύντριας του σχολείου του «ελληνοκαθολικού πατριαρχείου» της Δαμασκού.
Λένε στους χριστιανούς: Λοιπόν, «Θέλετε να πεθάνετε σαν το δάσκαλό σας που τον πιστεύετε τόσο; Έχετε μια μόνο επιλογή: την chahada ή την σταύρωση. Υπήρξε χριστιανός που σταυρώθηκε μπροστά στον πατέρα του. Σταύρωσαν ακόμα 2 νέους στην Maalula που αρνήθηκαν τον εξισλαμισμό...» (aramictr/zenit.org).
Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά. Στο έδαφος της Συρίας δραστηριοποιούνται ποικίλες συμμορίες, οι οποίες με τρόπο συστηματικό εξαφανίζουν τους χριστιανούς και εκπροσώπους άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το μέλλον της «Κοιλάδας του χριστιανισμού» μιας περιοχής της Συρίας, όπου μετακόμισαν και εγκαταστάθηκαν οι χριστιανοί από το Χομς και άλλες κατειλημμένες από τους μαχητές πόλεις. Πρόσφατα, οι μαχητές έκαναν απόπειρες να τους επιτεθούν, αλλά προς το παρόν οι απόπειρες αυτές αποκρούστηκαν.
Στο Ιράκ ο αριθμός των χριστιανών μειώθηκε κατά δέκα φορές· παλαιότερα ανέρχονταν σε περίπου 1,5 εκ. ενώ τώρα έχουν μείνει λιγότεροι από 150 χιλιάδες.
Στο Πακιστάν ισχύει ο νόμος «περί βλασφημίας». Γίνονται τακτικά πογκρόμ στη χώρα κατά χριστιανικών συνοικιών και επιθέσεις κατά των χριστιανών. Είναι γνωστό το τρομοκρατικό χτύπημα στο Πεσαβάρ στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 και την επομένη μέρα στο Λαχόρ με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Μετά το 2011 λυπηρή κατάσταση διαμορφώθηκε στη ΛιβύηΟι εναπομείναντες χριστιανοί σε πλειοψηφία τους είναι κόπτες της Αιγύπτου, οι οποίοι τακτικά δέχονται θανάσιμες επιθέσεις.
Μεγάλος αριθμός χριστιανών έπεσε θύμα των εξτρεμιστών στη Νιγηρία. Ομάδα ακραίων «Boko Haram» καθώς και οι νομαδικές μουσουλμανικές φυλές επιτίθενται τακτικά στα χριστιανικά χωριά, σφαγιάζοντας όσους απαντούν στο δρόμο.
Ούτε μια βδομάδα δεν περνάει χωρίς να πληροφορούμαστε νέους φόνους εκατοντάδων χριστιανών στη χώρα αυτή. Μόνο το 2013 σκοτώθηκαν 1.200 χριστιανοί.
Στη Σομαλία ένα από το πλήθος των περιστατικών είναι ο πρόσφατος αποκεφαλισμός από τους ακραίους του «AshSabaab» στην πόλη Μπαράβα δυο χριστιανών μπροστά στα δικά τους παιδιά.
Στην Ερυθραία της Αφρικής οι χριστιανοί φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Meeter, αποκαλώντας τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους χριστιανούς». Υπολογίζονται σε 30.000 οι χριστιανοί που έχουν απαχθεί σε αυτή τη χώρα. Οι κρατούμενοι για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις είναι στοιβαγμένοι σε μεταλλικά κοντέινερ εμπορευματικών ειδών, διαστάσεων 4,0 m X 3,8 m. Η στενότητα χώρου και οι υψηλές θερμοκρασίες 115 βαθμούς Fahrenheit λόγω του μετάλλου βασανίζουν τους κρατουμένους φοβερά μέσα στους «γιγαντιαίους αυτούς φούρνους που βράζουν τ’ άτομα εν ζωή».
Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας οι χριστιανικές μειονότητες υφίστανται διώξεις και διάκριση από τους οπαδούς των ακραίων μορφών Ινδουισμού, Βουδισμού και Ισλάμ.
Ο πιο απηνής διώκτης κατά των χριστιανών είναι η Βόρεια ΚορέαΟι χριστιανοί αντιμετωπίζουν «τη μεγαλύτερη πίεση που μπορεί να φανταστεί κανείς». 50.000 με 70.000 χριστιανοί βρίσκονται έγκλειστοι σε μεταλλικά κοντέινερ διαστάσεων 4,0 x 3,8m που προορίζονται για εμπορεύματα, για εγκλήματα όπως η κατοχή μιας Βίβλου, ή το ότι πηγαίνουν εκκλησία. Το Νοέμβριο του 2013, αναφέρθηκε ότι 80 κρατούμενοι εκτελέστηκαν δημόσια οι περισσότεροι με την κατηγορία της κατοχής Βίβλου.
Στην Κίνα αυξάνονται δραματικά οι διωγμοί των χριστιανών. Από τις αρχές του 2014 οι κομμουνιστές αξιωματούχοι στη Zhejiang έχουν κατεβάσει με τη βία σταυρούς σε περισσότερες από 400 εκκλησίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσαν βίαιες συγκρούσεις με τα μέλη του εκκλησιάσματος.
Δεν είναι δυνατόν λόγω του περιορισμένου χώρου του περιοδικού να επεκταθούμε και στους διωγμούς που γίνονται κατά των χριστιανών σε όλες τις χώρες του πλανήτη, Ευρώπη, Αμερική.
Όπως δήλωσε στο Στρασβούργο ο Michel Varton, επικεφαλής του Open Doors Γαλλίας (μη ομολογιακής οργάνωσης που ασχολείται με το θέμα) τα διαλυμένα από τους εμφυλίους πολέμους κράτη ή οι επίμονες εσωτερικές εντάσεις είναι τα πιο επικίνδυνα για τους χριστιανούς. Γιατί οι πόλεμοι αυτοί έχουν στοιχεία γεωπολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά. Είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει. Π.χ. στη Συρία η Ορθόδοξη Ρωσία υποστηρίζει το δικτατορικό καθεστώς του Άσαντ, ο οποίος προστατεύει τους χριστιανούς, ενώ οι χριστιανικές χώρες της Αμερικής και της Ευρώπης υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι όμως αποβλέπουν στην εκδίωξη των χριστιανικών πληθυσμών από την περιοχή. Φαίνεται ότι η κρίση είναι πολυεπίπεδη. Τώρα με το Χαλιφάτο διαφοροποιήθηκαν οι συσχετισμοί.
Τα όσα γίνονται στην Συρία, στο Ιράκ και στα ανατολικά κράτη, δυστυχώς γίνονται με την συνδρομή, ανοχή, αλλά και συμμετοχή δυτικών χριστιανικών κρατών, επειδή πάνω απ’ όλα κυριαρχούν τα οικονομικά συμφέροντα.
Τα αίτια αυτού του προβλήματος το οποίο βασανίζει τη Μέση Ανατολή, αλλά και πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη μας, έχουν απασχολήσει πολλούς. Σε μια ανάλυση που έγινε πρόσφατα από τις «νέες εποχές» της εφημερίδος «Το Βήμα» καταγράφονται αυτές οι απόψεις. Κυρίως τονίζονται τρία σημεία, τα οποία θα παραθέσουμε επιγραμματικά.
Πρώτον. Οι πόλεμοι είναι ενεργειακοί. Αυτό σημαίνει ότι χύνεται πολύ αίμα εκεί που υπάρχει ο μαύρος χρυσός.
Δεύτερον. Η μαζική μετανάστευση πυροδοτεί νέες σειρές γεγονότων στους τέσσερις μεγάλους κύκλους αίματος, ήτοι τον χώρο του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, την ζώνη του Ισλάμ από το Πακιστάν έως τη Λιβύη, την Υποσαχάρια Αφρική, και τις μάζες των απελπισμένων ανθρώπων που θαλασσοπνίγονται ή πεθαίνουν προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποδράσουν από τις χώρες των πολέμων, της βίας, της κλιματικής αλλαγής και της στέρησης (Αντώνης Λιάκος).
Τρίτον. Αιτία των πολέμων είναι η απειλή του ανεξέλεγκτου θρησκευτικού φανατισμού που δεν είναι ανεξάρτητος από την πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων που κυβερνούν τον κόσμο.
Γεννιέται το ερώτημα. Γιατί η Δύση απλά παρακολουθεί;
Όμως η Δύση δεν παρακολουθεί απλά. Το χειρότερο είναι ότι αποσιωπεί και λογοκρίνει τα ειδεχθή εγκλήματα κατά των χριστιανών στη «σύγχρονη» Συρία αλλά και σε όλη την Ανατολή. Οι διωγμοί αποσιωπούνται συστηματικά από τη Δύση προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς σε τέτοια γεγονότα. Οι διώκτες των χριστιανών δεν κόβουν μόνο λαρύγγια, αλλά καταστρέφουν και τον παγκόσμιο πολιτισμό, θεωρώντας την καταστροφή του, ως μέρος του «θεάρεστου» έργου τους! Καταστρέφουν με μπουλντόζες, βαριοπούλες, τσεκούρια και αξίνες μνημεία που χρονολογούνται από την ασσυριακή εποχή (Νιμρούντ) αλλά και των ελληνιστικών χρόνων.
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι χριστιανικές κοινότητες είναι εικόνα απόλυτής ερημιάς.
Κανείς δεν νοιάζεται για τους ανθρώπους αυτούς που κρατούν ζωντανό τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και την Ορθόδοξη πίστη σε μια περιοχή που αποτελεί το λίκνο του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού από την εποχή της εμφάνισής του.
«Οι καιροί ου μενετοί». Όσο αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους, τόσο θα ανοίγει η όρεξη των φανατικών μουσουλμάνων, που θέλουν να δουν το νόμο της «σαρίας» να εφαρμόζεται και στην Ευρώπη, και ο ευρωπαϊκός χώρος μπορεί να γίνει θέατρο συγκρούσεων.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στην Κορέα το πιο ισχυρό πυρηνικό απέναντι στην τρέλα του δικτάτορα Κιμ Ιλ-Σουνγκ.



blog counter


Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφοί.
Η Ορθοδοξία κατά τον ιστορικό Στήβενς Ράνσιμαν θα σηματοδοτήσει την νέα χιλιετία που ήδη διανύουμε για τον λόγο αυτό την έχουν στοχοποιήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας και «την σφάζουν στο γόνατο». 

«Θα σκάσει εδώ, θα σκάσει εκεί. Προσεύχεσθε μη γίνει μ΄εμάς η αρχή» ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ
Όλος πλανήτης μοιάζει με χύτρα ταχύτητος δίχως βαλβίδα ασφαλείας. 

«Προς ολοκαύτωμα στην Κορεατική Χερσόνησο: Η Κίνα έθεσε ολόκληρη την Αεροπορία της σε κατάσταση συναγερμού – 100 μαχητικά απογείωσαν ΗΠΑ-Ν. Κορέα – Αναφορά σοκ: Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ν. Κορέας δεν θα αντέξουν επίθεση!

Η Κίνα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού ολόκληρη την Αεροπορία της και ειδικά τα «στρατηγικά στοιχεία» της, τα μαχητικά και τα βομβαρδιστικά της ικανά να ρίξουν δεκάδες πυραύλους κρουζ ενώ και η Ρωσία έθεσε σε συναγερμό τους πιλότους των Il-38, Ka-27, MiG-31 και τα πληρώματα των ανθυποβρυχιακών Tu-142M3 του Στόλου του Ειρηνικού! Η Ρωσία μεταφέρει και νέες δυνάμεις στο Βλαδιβοστόκ» Του Βασίλη Καπούλα http://www.pentapostagma.gr/Απριλίου 20, 2017  

Πάλι η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στοχοποιημένη όπως πάντα.

Τα καλοκαίρια στο βήμα του Αποστόλου Παύλου και στην Φυλακή του που βρίσκεται στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, πρώτης Χριστιανικής Αποστολικής Εκκλησίας στην Ευρώπη,  βλέπεις ομάδες Κορεατών να κάνουν Ορθόδοξα τον ΣΤΑΥΡΟ τους και με δέος να τιμούν τα πανίερα αυτά προσκυνήματα, γνωρίζοντας από έξω και ανακατωτά την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου.

Έρχονται από την Άπω Ανατολή ως προσκυνητές για να αποδώσουν τα δέοντα στον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό που τους έδωσε την αμέριστη βοήθεια του στον Κορεατικό Πόλεμο το 50 και προσμένουν από αυτόν να επανέλθει στην εκπολιτιστική  πορεία του προς την Καθ ημάς Ανατολή.

Γνώρισαν από πρώτο χέρι ότι στην πατρίδα τους την Κορέα πήγαν Άγιοι Έλληνες όχι για να πολεμήσουν αλλά για να τους αγιάσουν με την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

Ένας τέτοιος ήταν ο Νέας Σμύρνης Χρυσόστομος κατά κόσμο Αριστείδης Βούλτσος  που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927. 

«Αυτός υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία συμμετέσχε στις επιχειρήσεις του Γράμμου και κατά το έτος 1951 – 1952, και μετά συμμετέχει στον πόλεμο της Κορέας. Αντικατέστησε ένα άλλο οικογενειάρχη συνάδελφο του στρατιώτη που επρόκειτο να σταλεί ύστερα από κλήρωση. Δεν φοβήθηκε τον κίνδυνο ενός πιθανού θανάτου. Η αυτοπροσφορά του αυτή δεν ήταν απλώς μια πράξη ηρωϊκή, αλλά πράξη άγιαhttps://www.pemptousia.gr/ Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κυρού Χρυσοστόμου (1927 – 17/9/1986) 

«Στὶς 25 Ἰουνίου 1950, ὡς γνωστόν, ἄρχισε ὁ κορεατικὸς πόλεμος (25/6/1950-27/7/1953).
Οἱ ὀρθόδοξοι Κορεάτες, ὅπως καὶ οἱ περισσότεροι συμπατριῶτες τους ὑπέφεραν τὰ
πάνδεινα.

Οἱ περισσότεροι προκειμένου νὰ σωθοῦν κατέφυγαν στὸ Πουσὰν καὶ στὰ νότια διαμερίσματα τῆς χώρας.

Ἔτσι τὸ ὀρθόδοξο ποίμνιο διασκορπίστηκε. Σημαντικὴ πνευματικὴ καὶ ὑλικὴ βοήθεια πρόσφερε σ᾽ αὐτὴ τὴν τραγικὴ ἐποχὴ τὸ Ἐκστρατευτικὸ Σῶμα Ἑλλάδας (Εκ.Σ.Ε.)[45] στὴν Κορέα (1950-1955), ποὺ συμμετεῖχε στὴν εἰρηνευτικὴ δύναμη τοῦ Ὀργανισμοῦ Ἡνωμένων Ἐθνῶν, καὶ ἰδιαιτέρως οἱ στρατιωτικοὶ ἱερεῖς, ποὺ συνόδευαν τὸ Σῶμα γιὰ τὶς λειτουργικές του ἀνάγκες, οἱ ὁποῖοι εἶναι, κατ᾽ οὐσίαν, οἱ πρῶτοι Ἕλληνες Ὀρθόδοξοι Ἱεραπόστολοι στὴν Κορέα.

Τὰ μέλη τοῦ Εκ.Σ.Ε. κατὰ τὴν περίοδο τοῦ πολέμου, ἀλλὰ πολὺ περισσότερο ἀπὸ τὴν ἀνακωχὴ (27/7/1953) μέχρι τὸν σταδιακὸ ἐπαναπατρισμό τους (31/12/1955) ἐπισκέφθηκαν πολλὲς φορὲς τοὺς Ὀρθόδοξους Κορεάτες στὴν Σεοὺλ γιὰ νὰ τοὺς προσφέρουν τρόφιμα καὶ ἄλλα εἴδη πρώτης ἀνάγκης, προστάτευσαν τὰ ὀρφανὰ τοῦ πολέμου, στήριξαν στὴν πίστη τὸ ὀρθόδοξο ποίμνιο, ποὺ μετὰ τὴν ἐξαφάνιση ἀπὸ τοὺς Βορειοκορεάτες, ὅπως σημειώσαμε ἀνωτέρω, τοῦ ἱερέα τους π. Ἀλεξέι Κίμ (9/7/1951) εἶχε μείνει χωρὶς ποιμένα, βάπτισαν παιδιὰ καὶ ἐνήλικες, τέλεσαν ἐκκλησιαστικοὺς γάμους, θ. Λειτουργίες κ.λπ.

Πρῶτος Ἕλληνας στρατιωτικὸς ἱερέας, ποὺ ἦρθε σὲ ἐπικοινωνία μὲ τοὺς Ὀρθόδοξους Κορεάτες[46] ἦταν ὁ ἀρχιμ. Χαρίτων Συμεωνίδης (μετέπειτα Μητροπολίτης Πολυανῆς καὶ Κιλκισίου)[47], ὁ ὁποῖος ὑπηρέτησε στὴν Κορέα ἀπὸ τὶς 5 Μαρτίου 1952 μέχρι τὶς 30 Μαΐου 1953.

Ὁ π. Χαρίτων, ὅταν τοῦ τὸ ἐπέτρεπαν οἱ πολεμικὲς ἐπιχειρήσεις, προσπαθοῦσε νὰ βρεῖ τρόπους γιὰ νὰ ἐξυπηρετήσει τὶς περίπου πενῆντα οἰκογένειες Ὀρθοδόξων, κατὰ τὴν πληροφορία τοῦ ἰδίου[48], ποὺ ζοῦσαν στὴν Σεούλ.

Ὅπως ὁ ἴδιος γράφει τὸ 1953 ἀπὸ τὸ Μέτωπο σὲ ἔκθεσή του πρὸς τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος Σπυρίδωνα Βλάχο (1949-1956): «Παραλλήλως πρὸς τὴν ὡς ἄνω ἀποστολήν μου, (σ.σ. τῶν ἱερατικῶν καθηκόντων του στὸ στρατόπεδο) ἐν συνεννοήσει μετὰ τῶν ἑκάστοτε Διοικητῶν τοῦ Τάγματος προσεπάθησα νὰ ὀργανώσω καὶ ἐξυπηρετήσω τὴν Ὀρθόδοξον ἐν Σεοὺλ τῆς Κορέας Χριστιανικὴν Κοινότητα».

Δεύτερος στρατιωτικὸς ἱερέας σὲ ἀντικατάσταση τοῦ π. Χαρίτωνος ἐστάλη ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα ὁ ἀρχιμ. Ἀνδρέας Χαλκιόπουλος[49] (ἀπὸ τὸν Μάρτιο τοῦ 1953 ἕως τὸν Αὔγουστο τοῦ 1954), ὁ ὁποῖος προσέφερε πολὺ μεγάλη βοήθεια στὸ ὀρθόδοξο ποίμνιο, λόγῳ τοῦ ὅτι τὸ μεγαλύτερο μέρος τῆς θητείας του ἦταν μετὰ τὴν ἀνακωχὴ τοῦ πολέμου.

Μὲ πρωτοβουλία του ἀνακαινίστηκε ὁ μισοκατεστραμμένος ἀπὸ τοὺς βοβαρδισμοὺς ναὸς τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σεούλ μὲ ἔρανο ποὺ διενήργησε μεταξὺ τῶν Ἑλλήνων στρατιωτῶν καὶ τὴν προσωπική τους ἐργασία.

Ἡ πρώτη θ. Λειτουργία στὸν ἀνακαινισμένο ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου στὴν περιοχὴ Chong-Dong τελέστηκε στὶς 29 Νοεμβρίου 1953, στὴν ὁποία συμμετεῖχαν ὁ Ὑφυπουργὸς Παιδείας τῆς Κορέας καὶ ἄλλες πολιτικὲς καὶ στρατιωτικὲς ἀρχές.

Ὁ π. Ἀνδρέας φρόντισε, πρὶν ἀναχωρήσει ἀπὸ τὴν Κορέα, νὰ ἀφήσει ἕναν Κορεάτη ἱερέα στὸν ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου.

Ἡ ὀρθόδοξη Κοινότητα πρότεινε ὡς ὑποψήφιο ἱερέα[50] τὸν Βόριδα Μούν [Moon Yi-Han] (1910-1977), ὁ ὁποῖος χειροτονήθηκε στὴν Ἰαπωνία σὲ διάκονο στὶς 9 Ἰανουαρίου 1954 καὶ τὴν ἑπομένη μέρα σὲ πρεσβύτερο ἀπὸ τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Τόκυο Εἰρηναῖο Μκέκις, ποὺ ἦταν ὁ πλησιέστερος Ὀρθόδοξος Ἐπίσκοπος τῆς περιοχῆς. 

Λόγῳ τοῦ πολέμου ἀλλὰ καὶ τῶν ἐχθρικῶν σχέσεων μεταξὺ Κορέας καὶ Ἰαπωνίας τὴν περίοδο αὐτὴ ἦταν ἀπαγορευμένη ἡ ἔξοδος ὁποιουδήποτε Κορεάτου ἀπὸ τὴν χώρα καὶ ἰδιαιτέρως ἡ μετάβασή του στὴν Ἰαπωνία.

Ὁ π. Ἀνδρέας Χαλκιόπουλος κατόρθωσε μὲ τὴν βοήθεια τοῦ ἀμερικανικοῦ στρατοῦ νὰ δοθεῖ ἡ σχετικὴ ἄδεια γιὰ τὴν μετάβαση τοῦ Βόριδος Μοὺν στὴν Ἰαπωνία γιὰ τὴν χειροτονία του.

Μεταμφιεσμένος, λοιπόν, σὲ μαῦρο Ἀμερικανὸ στρατιώτη, ὁ Βόρις Μοὺν συμπεριελήφθη στὴν δύναμη ὁμάδας Ἀμερικανῶν πεζοναυτῶν, ποὺ πήγαινε στὴν Ἰαπωνία.

Μετὰ τὴν χειροτονία του ἐπέστρεψε μὲ τὸν ἴδιο τρόπο στὴν Κορέα καὶ διακόνησε ἐπὶ 23 χρόνια καὶ ὀκτὼ μῆνες μὲ ἀφοσίωση τήν Ἐκκλησία μέχρι τὴν κοίμησή του [51].

Ὁ π. Ἀνδρέας ξαναεπισκέφθηκε τὴν Κορέα τὸν Ἰούνιο τοῦ 1976 προσκεκλημένος τῆς Κορεατικῆς Κυβερνήσεως, ἡ ὁποία ἀπὸ 7-12 Ἰουνίου εἶχε ὀργανώσει τιμητικὲς ἐκδηλώσεις γιὰ τοὺς στρατιωτικοὺς ἱερεῖς τῶν Ἐκτρατευτικῶν Σωμάτων ποὺ ὑπηρέτησαν κατὰ τὸν πόλεμο τῆς Κορέας.

Τελευταῖος καὶ τρίτος κατὰ σειρὰν Ἕλληνας στρατιωτικὸς ἱερέας, ὁ ὁποῖος ὡς μέλος τοῦ Ἐκστρατευτικοῦ Σώματος Ἑλλάδος διακόνησε καὶ στὶς ἀνάγκες τῆς Ὀρθόδοξης Ἱεραποστολῆς στὴν Σεοὺλ ἀπὸ τὸ 4/6/1954 ἕως τὸ 30/12/1955 ἦταν ὁ ἀρχιμ. Δανιήλ Ἰβηρίτης, συνεχίζοντας τὸ ἔργο τοῦ π. Ἀνδρέα Χαλκιοπούλου[52] 

Ιστορική Προσέγγιση 
υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας Αμβροσίου  

Οι ισχυροί κοσμοκράτορες επιδιώκουν τον πόλεμο διότι  τον κουβαλούνε μέσα τους.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ οι αντίχριστοι ολοκαύτωμα αλλά απέναντι τους έχουν ξανά πάλι την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

Όταν διαβάζαμε τα σχετικά την δεκαετία του 90 δεν καταλαβαίναμε τίποτε. Σήμερα ο πνευματοκίνητος λόγος των Αγίων Πατέρων μας γράφει την επικαιρότητα των κρίσιμων στιγμών που διέρχεται η ανθρωπότητα.

«Ο κόσμος μοιάζει σήμερα, σαν μια κοχλάζουσα χύτρα ταχύτητος, με πολλές βαλβίδες! Θα σκάσει εδώ, θα σκάσει εκεί. Προσεύχεσθε μη γίνει μ΄εμάς η αρχή» ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ 

«Τώρα µια µπόρα θα είναι, µια µικρή κατοχή του αντίχριστου σατανά. Θα φάει µετά µια σφαλιάρα από τον Χριστό, θα συγκλονισθούν όλα τα έθνη και θα έρθει η γαλήνη στον κόσµο για πολλά χρόνια. Αυτήν την φορά θα δώσει ο Χριστός µια ευκαιρία, για να σωθεί το πλάσµα Του. Θα αφήσει το πλάσµα του ο Χριστός; Θα παρουσιασθεί στο αδιέξοδο των ανθρώπων, για να τους σώσει από τα χέρια του Πονηρού. Θα επιστρέψουν στο Χριστό και θα έρθει µια πνευµατική γαλήνη σε όλη την οικουµένη για πολλά χρόνια.»

Από το βιβλίο: «Πνευµατική Αφύπνιση», Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, (έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος – Σουρωτή Θεσσαλονίκης).
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ αδελφοί

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...