Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Λευκές χώρες προς θερισμό” ( Τσεχία , Αγγλία,Ουαλία, Ουρουγουάη ) για επανευαγγελισμό και Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των κατοίκων τους !


blog counter



Οι απογραφές που διενεργήθηκαν στη Τσεχία, στην Αγγλία- Ουαλλία και Ουρουγουάη, κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για τον Χριστιανισμό στην Ευρώπη  και σε άλλες χώρες του κόσμου ! Και εδώ βρίσκεται ο καταλυτικός ρόλοςπου πρέπει να αναλάβει η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία για τον επανευαγγελισμό των χωρών αυτών, με την ορθόδοξη μαρτυρία της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας, των Πατέρων και των Συνόδων, του Hσυχασμού και της Μυστηριακής ζωής. Αυτό, όμως, για να συμβεί, πρέπει ΑΜΕΣΑνα αλλάξει ο τρόπος που δρουν και κινούνται οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και Πατριαρχεία στις χώρες αυτές και είναι ανάγκη να υπάρχει ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ και ΜΑΡΤΥΡΙΑ για την πρωτοχριστιανική πίστη ( οι διοικητικές διαφορές δεν αφορούν τα έθνη και τους απλούς ανθρώπους, που – εναγωνίως ζητούν απαντήσεις στα μεταφυσικά τους ερωτήματα και νόημα στη ζωή τους ! ).Και – φυσικά, να προβληματιστούμε στο τρόπο προσέγγισης των ανθρώπων αυτών, γιατί – μόνο-  με κηρύγματα στους ναούς, απλά, μπορεί να “πείσουμε” ΜΟΝΟ όσους πιστεύουν ή θρησκεύουν παραδοσιακά ! Οι άλλοι, όμως, που είναι “μακράν” ; Οι άλλοι που δεν ξέρουν τι σημαίνει Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και ορθόδοξα Μυστήρια ; Πως θα τους προσεγγίσουμε ; Είμαστε στο τέλος Ιανουαρίου 2013. Πόσο καιρό θα περιμένουν, ακόμα, οι Άγγλοι, οι Ουαλοί, οι Σκωτσέζοι, οι Ιρλανδοί, οι Τσέχοι, οι Ουρουγουανοί για να ακούσουν τη μαρτυρία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας ;
Συνεχίζουμε, λοιπόν, την έρευνά μας και βλέπουμε ότι στη Τσεχία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στην απογραφή του 2011 , περίπου το 45%, αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για τη θρησκεία που πρεσβεύει, ένα άλλο 35% δήλωσε “καμία θρησκεία” και ένα 6,7% δήλωσε ότι πιστεύει αλλά δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένη θρησκεία ! Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που καταγράφηκαν στην απογραφή ανέρχονται σε 26.000 περίπου, τη στιγμή που μόνο οι μετανάστες από Ουκρανία, Βουλγαρία, Ελλάδα,  Ρωσία ανέρχονταν σε 150.000 περίπου ! Τα στατιστικά μπορείτε να τα δείτε ακολούθως. Οι πληροφορίες από τη Τσεχία μιλούν για αυξανόμενο αριθμό Ορθόδοξων πιστών στις εκκλησίες, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στην επίσημη απογραφή. Ακόμα και αυτή η χλιαρή θρησκευτική συνείδηση των βαπτισμένων Ορθόδοξων Χριστιανών, των προερχόμενων από παραδοσιακά ορθόδοξες χώρες είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχει, λοιπόν, θέμα ΑΜΕΣΗΣ κατήχησης ή ΕΠΑΝΑΚΑΤΗΧΗΣΗΣ των βαπτισμένων Ορθόδοξων Χριστιανών και μαρτυρία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης στο 75% του λαού της Τσεχίας που – φαίνεται- να έχει αποστασιοποιηθεί από τα ζητήματα της θρησκείες και της παρουσίας του Ιησού Χριστού !
Στην Αγγλία- Ουαλία τα πράγματα για τον Χριστιανισμό παρουσιάζονται, κάπως, περίπλοκα, αφού σημειώνεται μεγάλη πτώση των ανθρώπων που δηλώνουν ότι ανήκουν σε κάποια Χριστιανική ομολογία. Αναλυτική καταγραφή  για τις διάφορες χριστιανικές ομολογίες και την Ορθόδοξη Εκκλησία  δεν παρέχεται από την επίσημη αγγλική απογραφή, αλλά αυτοί που δήλωσαν ότι είναι Χριστιανοί “έπεσαν” από το71% στο 59% , ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι δεν έχουν θρήσκευμα ανήλθε στο 25% ( περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι ), ενώ άνοδο σημείωσαν άλλες θρησκείες, λόγω μετανάστευσης . Οι πληροφορίες βρίσκονται εδώ.
Επειδή δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των Ορθόδοξων Χριστιανών της Αγγλίας και της Ουαλίας, δεν μπορούμε να προτείνουμε κάτι για τη δράση των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Αγγλίας σχετικά με το θέμα της επανακατήχησης των βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών. Αυτό θεωρείται, βέβαια, αναγκαίο λόγω της παρουσίας εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από ορθόδοξες χώρες ( Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία, Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ ).
Οι διάφορες, όμως, παραχριστιανικές ομολογίες έχουν έντονη  παρουσία στο Ηνωμένο Βασιλείο. Οι πληροφορίες μιλούν για  188.000 μορμόνους, 135.000 μάρτυρες της Σκοπιάς και 33.000 αντβεντιστές. Θα τους δώσουμε, κάποτε, τη μαρτυρία της Ορθόδοξης πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας ;
Αυτό, όμως, που καθίσταται αναγκαίο είναι η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΜΑΡΤΥΡΙΑ των Ορθοδόξων Εκκλησία στην Αγγλία και την Ουαλία, τόσο στο 25% του πληθυσμού που δηλώνει άθρησκο, όσο και στο πλήθος εκείνο των Άγγλων και των Ουαλών ετεροδόξων που προβληματίζονται από την πανσπερμία χριστιανικών ομολογιών και το τρόπο δράσης της αγγλικανικής και ρωμαιοκαθολικής ομολογίας ! Πότε και πως θα γίνει αυτό. Ο προβληματισμός και η απάντηση είναι στα χέρια των Ορθόδοξων Επισκόπων και ιερέων των ορθοδόξων εκκλησιών της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Σκωτίας, της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας !
Ολοκληρώνουμε για σήμερα, με την Ουρουγουάη, μια χώρα με ισχυρή ελληνική παρουσία ( 20.000 με 25.000 ) αλλά με ελάχιστες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η Μητρόπολη Μπουένος Άιρες διατηρεί μια Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουρουγουάη, ενώ  υπάρχει σίγουρα και μια ρωσική ορθόδοξη εκκλησία χωρίς ιερέα ( δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό ). Σε μια καταγραφή του ΠΣΕ αναφέρονται 29.000 Χριστιανοί Ορθόδοξοι στην Ουρουγουάη.
Πως διαμορφώνεται ο θρησκευτικός χάρτης της Ουρουγουάης ; Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2006 το 58%  του πληθυσμού δηλώνει ότι ανήκει σε κάποια χριστιανική ομολογία ή αίρεση, ενώ το 41% δεν δηλώνει θρήσκευμα ή πιστευει στο Θεό χωρίς να ανήκει κάπου ! Σε έρευνα του 2008, τα ποσοστά των αυτοαποκαλούμενων Χριστιανών πέφτουν στο 54% περίπου, δηλαδή οι μισοί κάτοικοι της Ουρουγουάης δεν ανήκουν σε κάποια χριστιανική ομολογία ! Επίσης,καταγράφονται 12.000 περίπου μάρτυρες της εταιρίας Σκοπιά,  7.000 αντβεντιστές και 97.000 μορμόνοι, σύμφωνα με στατιστικές απογραφές των εν λόγω παραχριστιανικών αιρέσεων.
Είναι προφανές ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην ΕΠΑΝΑΚΑΤΗΧΗΣΗ των βαπτισμένων Ορθόδοξων Χριστιανών της Ουρουγουάης ή στη ΚΑΤΗΧΗΣΗ των προερχόμενων από παραδοσιακά Ορθόδοξες χώρες πολιτών που είναι μακριά της !
Επιπρόσθετα πρέπει να δώσει την Ορθόδοξη μαρτυρία στο 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Ουρουγουάης που φαίνονται  να είμαι μακριά από τη θρησκεία ! Πως θα γίνει, όμως, αυτό ; Με τις μέχρι τώρα ακολουθούμενες μεθόδους, που αποδεικνύονται αναποτελεσματικές ; Με την διοικητική πολυδιάσπαση των ορθοδόξων εκκλησιών σε κάθε χώρα ; Και , μάλιστα, χωρίς τα οικονομικά μέσα και τις άλλες δυνατότητες ( ραδιόφωνα, τηλεοπτικά και ιντερνετικά δίκτυα ) που έχουν οι χριστιανικές ομολογίες- αιρέσεις ; Δεν πρέπει, επιτέλους, να προβληματισμούμε ; Είναι δυνατόν να καταγράφονται αφρικανικά θρησκεύματα ή παραχριστιανικές αιρέσεις, και η Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι απούσα το 2013 ; Δεν πρέπει, επιτέλους, να κάνουμε κάτι για τον Ευαγγελισμό των ΕΘνών και τον Επανευαγγελισμό των βαπτισμένων Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο το κόσμο ;
Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας φωτίσει ! Να μας συγχωρέσει για την αδράνειά μας ή τις ελλιπείς προσπάθειες Ευαγγελισμού των Εθνών, για την απουσία μας ή τη μικρή παρουσία μας σε όλο το κόσμο. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε το Πανάγιο Πνεύμα να δώσει λύσει στον Ορθόδοξο Ευαγγλισμό των Εθνών, βρίσκοντας λύσεις εκεί που φαίνεται αδιέξοδο και οι δικές μας μηδαμινές, ελάχιστες προσπάθειες !
ierapostoli.wordpress.com

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Η θρησκευτική κατάσταση στην Ινδονησία και η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


blog counter


Στο δεύτερο μέρος της έρευνας μας παρουσιάζουμε τη θρησκευτική κατάσταση στην Ινδονησία, σύμφωνα με την απογραφή του 2010 ( η μεσολάβηση 2 ετών δεν έχει αλλάξει δραματικά τη κατάσταση ) . Σε μια χώρα 240 εκατομμυρίων κατοίκων, οι Χριστιανοί αποτελούν μόλις το 9% του συνολικού πληθυσμού ( περίπου 24.000.000 πιστοί διαφόρων ομολογιών ). Στην Ινδονησία, λοιπόν, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι μόνο μερικές χιλιάδες και ανήκουν σε δύο   τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες, μια υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και μια στη ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία της Διασποράς, η οποία κάποτε ήταν σχισματική, αλλά τώρα έχει ενωθεί διοικητικά και πνευματικά με το Πατριαρχείο Μόσχας !
Σε τι υστερούμε, λοιπόν, από τις άλλες χριστιανικές ομολογίες και αυτοί έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια πιστούς και εκατοντάδες ενορίες , ενώ εμείς ( διαιρεμένοι ) δεν μπορούμε να δώσουμε τη μαρτυρία της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας του Χριστού και είμαστε περιορισμένοι αριθμητικά ( το “ποιοτικά” κανείς δεν μπορεί να το μετρήσει παρά μόνο ο Θεός” )  ;
Τι δεν κάνουμε σωστά ; Τι προβλήματα υπάρχουν ; Και πότε περιμένουν οι Ορθόδοξοι Πατριάρχες και Επίσκοποι να τα επιλύσουν ; Επιτέλους, δεν μπορεί να υπάρξει μία φόρμουλα συνεργασίας των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών και Πατριαρχείων ; Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά ;
Γιατί οι άλλες χριστιανικές ομολογίες και αιρέσεις δρουν και φέρνουν κοντά τους εκατομμύρια ανθρώπους και οι δικές μας ορθόδοξες κοινότητες παραμένουν αριθμητικά μικρές ;  Έχουν γίνει συσκέψεις και συζητήσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και Εκκλησιών  για το πως θα πλησιάσουμε τους κατοίκους της Ασίας που αποτελούν – πλέον- τα 2/3 της ανθρωπότητας ; Δεν είναι δυνατόν χριστιανικές αιρέσεις που υπάρχουν 1 ή 2 αιώνες να έχουν παρουσία σχεδόν σε όλα τα κράτη του κόσμου και η Ορθόδοξη Εκκλησία να υστερεί δραματικά στο τομέα του Ευαγγελισμού των Εθνών.
Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα και η πρωτοβουλία δεν μπορεί να ανήκει σε εμάς τους έσχατους και αθλίους, αλλά στους διαδόχους των Αποστόλων, τους Επισκόπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών όλου του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν να δύνανται οι Ορθόδοξοι Επίσκοποι να συνδιαλέγονται με τους εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών ομολογιών ( ακόμα και των πλέον ακραίων  από απόψεως δογματικών ζητημάτων ) και των άλλων θρησκειών και να μη μπορούν να συναντηθούν και συνενοηθούν μεταξύ τους και να βρουν φόρμουλα συνεργασίας και κοινής δράσης στο πλαίσιο του Ορθόδοξου Ευαγγελισμού των Εθνών !
Πόσα, ακόμα, χρόνια θα περιμένουν οι κάτοικοι της Ασίας να ακούσουν για την πρωτοχριστιανική Εκκλησία του Ιησού Χριστού, την Ορθόδοξη ; Προσευχόμαστε και ελπίζουμε να βρεθεί λύση μέσα στο 2013, εν Αγίω Πνεύματι. Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας συγχωρήσει για την αδράνειά μας ή τις μικρές μας προσπάθειες στο “πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη ” …
Υ.Γ Εμείς δεν υπεισερχόμαστε στην διοικητική ουσία του ζητήματος, για το ποιος έχει δίκιο ή όχι για τις δύο παράλληλες ορθόδοξες εκκλησίες στην Ινδονησία. Αυτό άλλοι είναι αρμόδιοι να το συζητήσουν και να το επιλύσουν.
Εμείς μένουμε στην ΟΥΣΙΑ του Ευαγγελισμού των ΕΘνών και εκεί έχουμε μείνει ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ. Εμάς μας ενδιαφέρει να προβληματιστούμε για το ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ή τι δεν κάνουμε σωστά και έχουμε υστερήσει σε σχέση με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες και θρησκείες. Και όχι μόνο να προβληματιστούμε σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά να βρούμε ΑΜΕΣΑ πρακτικές λύσεις που θα βοηθήσουν το έργο των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Ασία, στην Αφρική, σε όλες τις ηπείρους.
ΠΗΓΗ.ierapostoli.wordpress.com

Η “εκκλησία της νέας δημιουργίας” στη Σιγκαπούρη και μερικά σχόλια σχετικά με την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


blog counter



Η “εκκλησία της νέας δημιουργίας” στη Σιγκαπούρη κάνει ηλεκτρονική κράτηση για 5.000 θέσεις γι’ αυτό που ονομάζει “λειτουργία της Κυριακής”. Ιδρύθυκε το 1984 και έχει 25.000 μέλη. Την ίδια στιγμή μια νεοπεντηκοστιανή ομάδα “Βασιλεία του Θεού”μαζεύει περίπου 80.000 μέλη στη πρωτεύουσα της  Αγκόλας και 10.000.000 πιστούςστη Βραζιλία, ενώ η “ενωτική εκκλησία του Μουν” στη Κορέα έχει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια. Οι ομάδες αυτές, ιδρυμένες πριν μερικές δεκαετίες έχουν αναπτύξει μεγάλη “ιεραποστολική δράση”, χώρια οι  άλλες μεγάλες χριστιανικές ομολογίες και αιρέσεις . Σε αντίθεση η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σιγκαπούρη έχει μερικές δεκάδες ή  εκατοντάδες πιστούς, στη Νότια Κορέα πρέπει να έχει περίπου 3.000 πιστούς και στη Αγκόλα δεν υπάρχει Ορθόδοξη παρουσία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες !Τα ίδια και στη Βραζιλία, όπου οι ορθόδοξες Εκκλησίες είναι ελάχιστες ! Μάλιστα, είδαμε ότι – πρόσφατα- στη Τσεχία μόνο 26.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στη Σλοβακία μόνο 50.000, ενώ στην γειτονική Αλβανία ένας μεγάλος αριθμός Ορθόδοξων Χριστιανών δεν απογράφηκε, επίσης, για διαφορετικούς – βέβαια- λόγους στη γειτονική χώρα. Γιατί συμβαίνει αυτό ;
Μπορεί κάποιος να μας δώσει μια λογική εξήγηση, γιατί οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν δίνουν τόση σημασία στην Ιεραποστολή και στην Ορθόδοξη κατήχηση και στη ενεργητικότερη παρουσία των βαπτισμένων Ορθοδόξων Χριστιανών στα Μυστήρια και στη Λειτουργία της Εκκλησίας ; Γιατί οι αιρέσεις συγκεντρώνουν τόσα πλήθη και τα παρασέρνουν σε ψευτολειτουργίες και ψευτοδιδασκαλίες  και η Ορθόδοξη Εκκλησία ΑΔΥΝΑΤΕΙ να “επικοινωνήσει” με τους περισσότερους κατοίκους της ανθρωπότητας ; Τι συμβαίνει ; Θα δούμε, επιτέλους,  ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΑ τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί ; Πως μπορούν κάποιοι άνθρωποι να απευθύνονται σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους και η Ορθόδοξη Εκκλησία  και Ιεραποστολή δεν μπορεί ; Εμείς, ως μπλογκ, έχουμε – πολλές φορές- τονίσει την έλλειψη  ( μεγάλου ) ενδιαφέροντος και οργάνωσης, εκ μέρους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τόσο για την Ορθόδοξη κατήχηση όσο και την Ορθόδοξη ιεραποστολή ! Αλλά και δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να δώσουμε λύσεις, ούτε καν να επαναλάβουμε τις προτάσεις που έχουμε ήδη διατυπώσει σε ώτα μη ακουόντων…Ο Θεός να μας ελεήσει και να μας συγχωρέσει την αδράνεια και την αδιαφορία για τον Ορθόδοξο Ευαγγελισμό των Εθνών !
ΠΗΓΗ.ierapostoli.wordpress.com

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΑΣΧΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


blog counter





ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΑΣΧΗΜΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Αναφέρει Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Αξώμης, που διαβάσαμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:

“Η εορτή αυτή εις την από αιώνων Χριστιανική Αιθιοπία έχει ιδιαίτερη σημασία και εορτασμό διότι συμμετέχει όλος ο λαός με πολύ χαρά και ευσέβεια στην Αδδίς Αμπέμπα με πληθυσμό 4 εκατομμυρίων Χριστιανών τελείται προεξάρχοντος του Πατριάρχου Αιθιοπίας, της Ιεράς Συνόδου και τελείται εις ένα μόνο μέρος ιδίαν δεξαμενήν την οποίαν συγκεντρώνονται εν λιτανεία από τον Πατριαρχικόν Ναόν της Παναγίας φέροντες λείψανα Αγίων από 7 Ιερούς Ναούς. Η εορτή διαρκεί 3 ημέρες θρησκευτικώς, παρίστανται Υπουργοί του κράτους, Πρέσβεις διαφόρων κρατών και εκπρόσωποι Εκκλησιών διαφόρων Ομολογιών. 

Εφέτος προεξήρχεν ο Τοποτηρητής του Θρόνου Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ με Αρχιερείς και δεξιά του εις εξέχουσαν θέσιν ο Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος ο οποίος έλαβε μάλιστα μέρος εις την ευλογίαν του Αγιασμού των υδάτων. 

Μετά το πέρας ο Τοποτηρητής του Θρόνου παρεκάλεσε επισήμως τον Σεβ Μητροπολίτη Αξώμης Πέτρο να απευθύνει λόγο εις τον Αιθιοπικόν λαόν όπερ και εγένετο και ήταν και μεγάλος ο ενθουσιασμός των χιλιάδων πιστών.”

Κυριολεκτικά "ιστορίες για αγρίους"! 

Ο ίδιος ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος έχει τηνεκκλησιαστική ασυνειδησίανα δίδει στη δημοσιότητα Ανακοινωθέν στο οποίο καμαρώνει επειδή άγιασε με αρχιερατικά άμφια με τον Μονοφυσίτη Τοποτηρητή του Πατριαρχείου Αιθιοπίας τα ύδατα για την εορτή των Θεοφανείων που γιόρτασαν οι Μονοφυσίτες της Αιθιοπίας!!!

Πλήρης εγκατάλειψη Θεού!

Ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας είναι προσωπικά υπεύθυνος να ανακαλέσει σε τάξη και να επιβάλει την προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες ποινή της καθαίρεσης στον Σεβ. Αξώμης.

Μακαριότατε Αλεξανδρείας! Ουδεμία ολιγωρία εκ μέρους σας δεν είναι ανεκτή. 

Αυτό δεν είναι απλά συμπροσευχή! Ούτε καν προχωρημένη συμπροσευχή! Είναι τέλεση μυστηρίου με αρχιερατικά άμφια με αιρετικούς! 

Αν σιωπήσετε και αν δεν καταγγείλετε στη σύνοδο τον παρανομούντα Σεβ. Αξώμης είστε απολύτως συνυπεύθυνος για την δεινή του παράβαση.
ΠΑΝ.ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΣ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Άγιος Νικόλαος Κασάτκιν.Ο Φωτιστής της Ιαπωνίας

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ιεραποστολικά νέα


Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Έλληνας ερημίτης Ιεραπόστολος στους Λάπωνες


blog counter



4806









Που να φανταστεί κανείς ότι στα μέσα του 14ου αιώνα ένας μοναχός από την Κωνσταντινούπολη θα αποφάσιζε να διαλέξει το νησί Μουρμάνσκ της λίμνης  Ονέγκα στο βόρειο άκρο της Ρωσίας για έρημο, προκειμένου να ασκηθεί!
Την ιστορία του την γνωρίζουμε από τη διαθήκη του, που μας άφησε.
Τον έλεγαν Λάζαρο, φαίνεται ότι για αρκετό διάστημα, πριν πάρει την απόφαση να γίνει ερημίτης, ζούσε στη Ρωσία, στην περιοχή του Νόβγκοροντ. Από το χώρο της ασκήσεώς του, το Μουρμάνσκ, έμεινε στην ιστορία ως Λάζαρος Μουρμάνσκι.
Ο ερημίτης Λάζαρος, γύρω στα 1351, παίρνει το δρόμο προς βορρά, στην περιοχή που κατοικούσαν οι Λάπωνες.
Αναζητεί τόπο ησυχίας και περισυλλογής, φτάνει στη λίμνη  Ονέγκα και διαλέγει το νησί της αναχωρήσεώς του.
Φαίνεται ότι στην αρχή πρέπει να είχε πολύ μεγάλες δυσκολίες με τους νομάδες κατοίκους της περιοχής κοντά στη λίμνη, δηλαδή τους Λάπωνες και τους Τσούντους.
Στη διαθήκη του τους χαρακτηρίζει «ανθρωποφάγους», ασφαλώς όχι με την κυριολεκτική σημασία της λέξεως, αλλά για τα βάσανα που πέρασε από αυτούς.
Να πως τα περιγράφει με λίγα λόγια, στη διαθήκη του: «Πολλές στενοχώριες, πολύ ξύλο και πληγές υπέμεινα από αυτούς.
Συχνά με χτυπούσαν και με έδιωχναν από τη λίμνη. Μου έκαψαν μάλιστα και την καλύβα μου.
Οι καταραμένοι δέχονταν τη διδασκαλία του διαβόλου και είχαν πολλές δεισιδαιμονίες. Έφτιαξαν μάλιστα ένα καταυλισμό κοντά μου με γυναίκες και παιδιά.
Έκαναν άσχημα πράγματα και μου είπαν: «Καλόγερε, φεύγα από έδώ». Και οι ανθρωποφάγοι ήθελαν να με σκοτώσουν και να δώσουν το πτώμα μου τροφή στα σκυλιά τους…».
Η κατάσταση αυτή άλλαξε, όταν μια φορά θεράπευσε ένα παιδί Λάπωνα, που γεννήθηκε τυφλό.
Τότε ο πατέρας του παιδιού και όλη η οικογένεια δέχτηκαν τη χριστιανική πίστη.
Με τον καιρό διαδόθηκε η φήμη του ερημίτη στην περιοχή.
Πολλοί μοναχοί συγκεντρώθηκαν γύρω του από διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα να ανοικοδομηθεί ένας ναός, αφιερωμένος στην «Ανάσταση του Λαζάρου, του φίλου του Θεού» και συγχρόνως ένα μοναστήρι.
Όσοι από τους ιθαγενείς έγιναν χριστιανοί εγκαταστάθηκαν μόνιμα στον τόπο εκείνο, ενώ οι άλλοι, συνεχίζοντας το νομαδικό τους βίο, έφυγαν για άλλες περιοχές.

Μοναχός Σέργιος

Πηγή: Τριμηνιαίο περιοδικό «Πάντα τα Έθνη», Έτος Ι΄, τ.37, 1ο τρίμηνο 1991, εκδότης «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Θεοφάνεια στο νέο Καθεδρικό Ναό στα Τίρανα


blog counter


alv1
Η εορτινή ατμόσφαιρα των Θεοφανίων και του Αγιασμού των Υδάτων έγινε ακόμα πιο αισθητή αυτή τη χρονιά στα Τίρανα, αφού οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο νέο Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού. Εκατοντάδες πιστοί τον κατέκλισαν από τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά όπως συμβαίνει στις μεγάλες εορτές, οι εκατοντάδες πιστών έγιναν γρήγορα χιλιάδες.
Οι τεράστιοι χώροι ωστόσο του νέου Καθεδρικού Ναού απέκλεισαν με επιτυχία κάθε ενδεχόμενο συνωστισμού που παρατηρείται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις.  
Τη Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, υποβοηθούμενος από τους Επισκόπους Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και Βύλιδος Άστειο και άλλους κληρικούς. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, πριν από την οποία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος απευθύνθηκε στους πιστούς για να τους εξηγήσει τα διαδικαστικά της τελέσεώς της στο νέο Καθεδρικό Ναό, και στη συνέχεια ομίλησε περί του νοήματος της ημέρας, κατά την οποία η όλη κτίση καθαγιάζεται και ανανεώνεται και ο κόσμος παίρνει καινούργιο φως.
Η ακολουθία τελέσθηκε εντός του Καθεδρικού Ναού και ολοκληρώθηκε εκτός αυτού με τον αγιασμό των υδάτων και την μεταφορά του αγιάσματος στις δεξαμενές, όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χιλιάδες πιστοί προσήλθαν με ευλάβεια για να γεμίσουν τα δοχεία τους προς αγιασμό των οικογενειών και των σπιτιών τους.   
 
alv
alc2

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η Ορθόδοξη Μαρτυρία στην Παπούα-VIDEO-`1


Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Η Ορθόδοξη μαρτυρία στην Δυτική Παπούα.


blog counter


04ΙΑΝ
Η Ορθόδοξη μαρτυρία στην Δυτική Παπούα.
Εισαγωγικά.
Στα πλαίσια της έρευνάς μας για την καταγραφή της ορθόδοξης παρουσίας  στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, σημαντικός σταθμός αποτέλεσε η περιοχή της  Δυτικής Παπούα.
Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε την ύπαρξη ορθοδόξων κοινοτήτων, που άρχισαν να δημιουργούνται μετά το 2007. Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με μέλη των κοινοτήτων αυτών και μετά από πολύ δυσκολία το καταφέραμε.
Συγκεκριμένα ήρθαμε σε επαφή με τον π.Χρυσόστομο Gaspersz, που είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Jayapura  και που δραστηροποιείται ιεραποστολικά  στην περιοχή Abepura της Δυτικής Παπούα. Ο π. Χρυσόστομος μας έδωσε αρκετές πληροφορίες και μας έστειλε φωτογραφικό υλικό, ένα μέρος από το οποίο δημοσιεύουμε στην συνέχεια.
Από την έρευνά μας στην περιοχή της Δυτικής Παπούα διαπιστώσαμε και τα εξής.
Α.Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διαθέτει εκεί ορθόδοξο ιεραπόστολο.
Β.Η Ορθόδοξη παρουσία οφείλεται σε δύο ιεραποστόλους-ιερείς, οι οποίοι ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη Σίδνεϋ-Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας του Πατριαρχείου Μόσχας.
Η συγκεκριμένη Μητρόπολη ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Ρώσων της Διασποράς (ROCOR) και συγκεκριμένα στο τμήμα αυτό που απέκτησε εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας το 2008, επί Αρχιεπισκόπου Λαύρου. Σήμερα ποιμαίνεται από τον Σεβασμιότατο κ.κ.Ιλαρίωνα, ο οποίος είναι και Αρχιεπίσκοπος της  ROCOR του Πατριαρχείου Μόσχας.
Γ.Σημαντικό ρόλο στην δημιουργία των ορθοδόξων κοινοτήτων διαδραμάτισε ο (Αρχιμ. ) Δανιήλ Bambang Byantoro. Αυτός κατήχησε τους πρώτους ορθόδοξους Παπούα και βάπτισε αρκετούς από αυτούς. Ο Δανιήλ είναι ο πρώτος Ινδονήσιος Ορθόδοξος Ιεραπόστολος, ο οποίος ανήκε πρώτα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το 2004 προσχώρησε στην εκκλησία των Ρώσων της Διασποράς  ROCOR και το 2008 το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον καθαίρεσε για κανονικά παραπτώματα, όπως αναφέρει σχετική Συνοδική Απόφαση. Όμως παραμένει και δραστηριοποιείται ως υπεύθυνος Αρχιμανδρίτης-Κοσμήτορας  της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην περιοχή της Ινδονησίας της Μητροπόλεως Σίδνεϋ-Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Έτσι δημιουργήθηκε μια περίεργη κατάσταση μεταξύ των δύο εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών – Μητροπόλεων που υπάρχουν στην περιοχή της Ινδονησίας.
Ένα χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και η μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των ορθοδόξων  Ινδονήσιων ιεραποστόλων, ένα λυπηρότατο γεγονός που αποτελεί  ανοικτή πληγή στο Σώμα της Στρατευομένης Εκκλησίας στην περιοχή της Ινδονησίας. Καταγράφουμε απλά το γεγονός, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν είμαστε αρμόδιοι να λύσουμε το εκκλησιαστικό αυτό ζήτημα.
Όμως  υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθούμε, ότι προβάλλουμε με την σχετική δημοσίευση  σχισματικές καταστάσεις. Στους επίδοξους πιθανούς κατηγόρους μας απαντάμε προκαταβολικά ως εξής:
Η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι προϊόν κοπιαστικής έρευνας στα πλαίσια της ελευθερίας που προσφέρει το διαδίκτυο. Η καταγραφή μιας πραγματικής εκκλησιαστικής  κατάστασης δείχνει πώς η Θεία Πρόνοια  ενεργεί για την σωτηρία των ανθρώπων, όπως πολύ χαρακτηριστικά αποτυπώνει η γραφίδα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
«Πάντας μέν ὁ Θεός οὐ χειροτονεῖ, διά πάντων δέ αὐτός ἐνεργεῖ, εἰ καί αὐτοί εἶεν ἀνάξιοι, διά τό σωθῆναι τόν λαόν. Εἰ γάρ δι’ ὄνου, καί διά Βαλαάμ, διά μικροῦ ἀνθρώπου, τοῦ λαοῦ ἕνεκεν ἐλάλησε, πολλῷ μᾶλλον διά τοῦ Ἱερέως … Εἰ μέν γάρ δόγμα ἔχει διεστραμμένον, κἄν ἄγγελος ᾖ, μή πείθου˙ εἰ δέ ὀρθά διδάσκει, μή τῷ βίῳ πρόσεχε, ἀλλά τοῖς ρήμασιν…».
Και εφόσον θέλουμε να είμαστε μέλη της Μίας Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, που είναι Εκκλησία της Μετανοίας, της Αγάπης και της Συγχωρητικότητας, ευχόμαστε  να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εκείνες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε να εκλείψουν στην περιοχή οι κάθε είδους φατριασμοί, αντιπαραθέσεις και συκοφαντίες.
Μετά την ιστορική απόφαση για την εκκλησιαστική κοινωνία του Πατριαρχείου Μόσχας με τους Ορθόδοξους Ρώσους της Διασποράς( ROCOR) το 2008, δημιουργούνται νέες συνθήκες δράσης της Ορθοδοξίας στον ιστορικό χρόνο.
Μία πιθανή επανεξέταση του θέματος του Δανιήλ Byantoro από τις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει νέες  ευοίωνες προϋποθέσεις στην Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην ευρύτερη περιοχή της Ινδονησίας και όχι μόνο.
Οι συνθήκες που δημιουργούνται στις παγκόσμιες κοινωνίες επιβάλλουν την ενότητα της Ορθοδοξης Εκκλησίας και όχι τις κάθε είδους διασπάσεις.
 π. Δημήτριος Αθανασίου
Γενικά
Westpapua1-ΧΑΡΤΗΣ
Η Δυτική Παπούα ανήκει γεωγραφικά στο νησί Νέα Γουϊνέα, που  είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια της Αυστραλίας.
Το νησί Νέα Γουϊνέα  έχει έκταση 786.000 τ.χλμ. και ένα συνολικό πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ιστορικά το νησί κατοικείται κυρίως από τη φυλή των Παπούα.  Τα δυτικό μισό ανήκει στο κράτος της Ινδονησίας και χωρίζεται στις επαρχίες Παπούα και Δυτική Παπούα, ενώ το ανατολικό μισό αποτελεί το ανεξάρτητο κράτος της Παπούας Νέας Γουινέας.
Η επαρχία της Δυτικής Παπούα έχει πληθυσμό περίπου 3500000 κατοίκους και πρωτεύουσα την πόλη Τζαγιαπούρα.(Jayapura)
Ο εκχριστιανισμός  στην Δυτική Παπούα άρχισε το 1855 από δύο Γερμανούς Προτεστάντες Ιεραποστόλους,τους Carl Johan Ottow και Gottlieb Geissler.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία άρχισε την εμφάνισή της στην περιοχή πολύ αργότερα δια της Μητροπόλεως Αυστραλίας-Σίδνευ και Νέας Ζηλανδίας του Πατριαρχείου Μόσχας.
(Η Μητρόπολη Σίδνευ-Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας ανήκει στην Ορθόδοξη  Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς που από το 2008 έχει εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας).
Συγκεκριμένα το έτος 2007 δύο μέλη της Εκκλησίας των Βαπτιστών της Jayapura οι Joseph  Mori Muzendi (τώρα π. Αθανάσιος Muzendi) και Rolling Gaspersz (τώρα π. Χρυσόστομος Gaspersz ) μετά από έντονους προβληματισμούς για την διαίρεση των χριστιανικών εκκλησιών, ήρθαν σε επικοινωνία με τον Αρχιμανδρίτη Daniel Byantoro της Μητροπόλεως Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, υπεύθυνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ινδονησίας. Αφορμή για την επικοινωνία αυτή στάθηκε ένα βιβλίο του π.Δανιήλ.
Μετά από διεξοδικές συζητήσεις-κατηχήσεις  μαζί του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελεί την συνέχεια της Εκκλησίας των Αποστολικών χρόνων.

Έτσι τo 2007 o πρώην πάστορας Ιωσήφ βαπτίζεται ορθόδοξος και παίρνει το όνομα Αθανάσιος. Μαζί του βαπτίζεται και η σύζυγός του Nτόλι (τώρα πρεσβυτέρα Παρασκευή).
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους 2007  χειροτονείται διάκονος και πρεσβύτερος  από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα .
Τον Σεπτέμβριο 2008 ο π.Χρυσόστομος και η σύζυγός του βαπτίζονται και αυτοί ορθόδοξοι και την επόμενη χρονιά βαπτίζουν και τα τρία παιδιά τους.
Στις 29 Ιουνίου 2009 ο π.Χρυσόστομος χειροτονείται διάκονος. Στην αρχή συνεργάζεται με τον π. Αθανάσιο για την οργάνωση της Ορθόδοξης κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στην πόλη Jayapura.
Untitled-3
Untitled-4
Tον Φεβρουάριο του 2012  ο π.Χρυσόστομος χειροτονείται πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Με την ευλογία του Μητροπολίτη αναλαμβάνει την οργάνωση της Ορθόδοξης κοινότητας στην περιοχή Αbepura.
Oι ορθόδοξες κοινότητες στην Δυτική Παπούα.
Oι ορθόδοξες κοινότητες σήμερα στην Δυτική Παπούα είναι οι εξής:
Α.Η Ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Αθανασίου. (Υπεύθυνος π. Αθανάσιος Mouzendi).
Η Ορθόδοξη κοινότητα δημιουργήθηκε κάτω από τις εξής συνθήκες:
Untitled-2
Ο π.Αθανάσιος κατάγεται από την Παπούα, αλλά ως πάστορας Ιωσήφ της εκκλησίας των Βαπτιστών υπηρετούσε αρχικά στο νησί Batam  νότια της Σιγκαπούρης. Την δεκαετία του 1970 η Ινδονησιακή κυβέρνηση προκειμένου να εξισλαμίσει την Παπούα έστειλε εκεί περίπου 1000 μουσουλμάνους Ιεραποστόλους. Οι προσπάθειες εξισλαμισμού έγιναν και στις πρωτόγονες φυλές, τους ανιμιστές, που ζούσαν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και στους Χριστιανούς (Προτεστάντες,Καθολικούς,Βαπτιστές,Πεντηκοστιανούς κ.λ.π) που ζούσαν σε πιο κεντρικές περιοχές της Δυτικής Παπούα. Ο πάστορας Ιωσήφ θεώρησε αναγκαίο να επιστρέψει στην πατρίδα του, προκειμένου να ενισχύσει την πίστη των Χριστιανών πατριωτών, μπροστά στον κίνδυνο του εξισλαμισμού και έτσι ανέλαβε πάστορας σε μια εκκλησία των Βαπτιστών. Συγχρόνως ο ίδιος άρχισε να ψάχνει για θέματα που αφορούσαν τον αρχέγονο χριστιανισμό. Με αφορμή ένα βιβλίο του Αρχιμ.Δανιήλ Byantoro για την ορθόδοξη εσχατολογία και την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήρθε σε επαφή με τον Αρχιμ.Δανιήλ και στην συνέχεια με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα. Αφού βαπτίστηκε Ορθόδοξος, με το όνομα Αθανάσιος, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Ήταν  αυτός και η πρεσβυτέρα Παρασκευή οι πρώτοι Ορθόδοξοι στην Δυτική Παπούα.

Untitled-4a
Τον π.Αθανάσιο ακολούθησαν στην συνέχεια και άλλοι από την κοινότητα των Βαπτιστών που υπηρετούσε. Βαπτίστηκαν ορθόδοξοι και αποτέλεσαν την πρώτη Ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Αθανασίου στην Δυτική Παπούα. Σαν προσωρινό ναό είχαν ένα δωμάτιο από την οικία του π.Αθανασίου.
374319_293235187379753_179761383_n
Ο  π. Αθανάσιος έχει συμβάλει ενεργά στην εξάπλωση της Ορθοδοξίας σε όλη την περιοχή και σε μικρότερα χωριά, όπου έχουν δημιουργηθεί πυρήνες ορθοδόξων πιστών με βασικό συνεργάτη την πρεσβυτέρα Παρασκευή που ασχολείται και αυτή ενεργά με την Κατήχηση.
Αυτός δώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία ένα οικόπεδο, όπου προσπαθεί να κτίσει τον Ναό της Αναστάσεως.
 Β.Η Ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Νικολάου. (Υπεύθυνος π.Χρυσόστομος Gasperz)
Untitled-19
Πώς γνώρισα την Ορθοδοξία ( Αφήγηση π. Χρυσοστόμου Gasperz)
Ονομάζομαι π. Χρυσόστομος S. Gaspersz. Γεννήθηκα στις 25 Οκτωβρίου του 1974 στο Bintuni, Δυτική Παπούα (Νέα Γουϊνέα). Έχω ήδη τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Το όνομα της συζύγου μου είναι Imelda Cicilia Rumbewas.
Πριν γίνω Ορθόδοξος, ήμουν ένας απλό Χριστιανός. Εκκλησιαζόμουνα μόνο όταν η καρδιά μου το ήθελε, αλλιώς προτιμούσα να μείνω στο δωμάτιό μου ή απλά να παίξω λίγη μουσική με φίλους μέχρι νατελειώσει η μέρα. Ένα βράδυ, το 1998, ενώ ήμουν ξαπλωμένος στο δωμάτιό μου, ένιωσα τόσο βαρετά με τις καθημερινές ασχολίες με τους φίλους μου. Ξαφνικά, μια ερώτηση διαπέρασε το μυαλό μου «Γιατί δε χρησιμοποιώ τα ταλέντα μου στη μουσική για να υπηρετήσω το Θεό που μου τα έδωσε; Γιατί χρησιμοποιώ τα ταλέντα μου μόνο για να περάσω κάποιο  χρόνο με τους φίλους μου τραγουδώντας ανώφελα τραγούδια;» Εν τέλει, ενθάρρυνα τον εαυτό μου να αρχίσει να προσεύχεται στο Θεό έτσι ώστε να μπορώ να Τον υπηρετήσω με τα ταλέντα μου. Η προσευχή μου ήταν μεν μικρή, αλλά είχε σοβαρή πρόθεση, που δεν ήξερα αν ο Θεός μου έδωσε την απάντησή Του ή όχι. Η προσευχή στο Θεό ήταν η εξής: «Κύριε, θέλω να χρησιμοποιήσω τα ταλέντα μου στη μουσική για να Σε υπηρετώ, Αμήν!» Αυτό ήταν όλο.
Tο 2003, ένας επίτροπος από την Παπούα με προσκάλεσε να παίξω μουσική σε μία Κυριακάτικη Ακολουθία στην Εκκλησία των Βαπτιστών στην πόλη Jayapura. Μετά από αυτή την ακολουθία, θυμήθηκα την παλιά μου προσευχή και πίστεψα ότι ο Θεός είχε δώσει την απάντησή του.
Συνέβη ένα εκπληκτικό γεγονός που έζησα το Μάρτιο του 2005. Ένα βράδυ, γύρω στις 11.30, ξύπνησα ακούγοντας μια ευγενική φωνή που με τρόμαξε. Η φωνή είπε:
«Σας αγαπώ όλους και θέλω όλοι να σωθείτε, μαζί τους κι εσύ. Γι’αυτό μη ζεις τη ζωή σου σαν χαζός, γιατί έχω κάποιες δουλειές για σένα να κάνεις». Άκουσα τη φωνή και δεν ήξερα αν ήταν φωνή μέσα από την καρδιά μου ή όχι, αλλά αυτό ήταν που έζησα. Από τότε, κάποιοι κοντινοί μου άνθρωποι, είδαν κάποια όνειρα για μένα. Είπαν ότι στα όνειρά τους με είδαν να στέκομαι στην κορυφή ενός βουνού πολύ ψηλού, κοιτώντας κάτω και γύρω και προσπαθώντας να αποφασίσω ποια πόλη θα νικήσω πάλι, ενώ πίσω μου, υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνδρες που κρατούν σημαίες και είναι έτοιμοι για πόλεμο. Μπροστά μας είναι η εικόνα του σταυρού και πίσω μας μια εικόνα οκτάπλευρου κτιρίου..
Για τρία χρόνια, υπηρέτησα στην Παπούα στην Εκκλησία των Βαπτιστών ως μουσικός, αρχηγός (καθοδηγητής) της λατρείας, και κάποιες φορές έδωσα διαλέξεις στην Κυριακάτικη Ακολουθία. Άρχισα να μαθαίνω τι ήθελε ο Ιησούς να είμαι και ενθάρρυνα τον εαυτό μου να συγκρίνει τις συνθήκες του Χριστιανισμού των σημερινών ημερών με το τι λέει η Βίβλος πραγματικά. Κάποια παράξενα συναισθήματα μου δημιουργήθηκαν  όταν διάβασα κάποιους στίχους της Βίβλου, όπως για παράδειγμα Προς Εφεσίους: 4:4-6, 1, Προς Κορινθίους 11:1-15 και άλλα. Και τότε, άλλη ερώτηση μου δημιουργήθηκε: «Γιατί εμείς στην Εκκλησία των Βαπτιστών δεν έχουμε σχέση με άλλες χριστιανικές θρησκείες; Γιατί παρόλο που έχουμε μία και ίδια Βίβλο, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά θρησκεύματα με διαφορετικά δόγματα;» Συζήτησα αυτές τις ερωτήσεις με τον ιερέα μας, J. Mori Muzendi (σήμερα πατήρ Αθανάσιος Muzendi) και συμφωνήσαμε να προσευχηθούμε στο Θεό για τις απαντήσεις Του. Τελικά, τον επόμενο χρόνο, ο Θεός απάντησε στις προσευχές μας στέλνοντας τον Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Byantoro στην Παπούα. Από τις διδασκαλίες και τις ομιλίες του, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε πολλά πράγματα για τον Χριστιανισμό, συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών συνθηκών. Και συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να ανατρέξουμε στην παλιά πίστη του Χριστιανισμού.
Ξεκινώντας με την επίσκεψη του Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Byantoro, στις 16 Σεπτεμβρίου 2008, ο πατήρ Αλέξιος Setir Cahyad βάπτισε εμένα και τη γυναίκα μου Χριστιανούς Ορθόδοξους. Τον επόμενο χρόνο βαπτίστηκαν τα παιδιά μου από τον Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Byantoro.
Στις 29 Ιουνίου 2009, χειροτονήθηκα Διάκονος και υπηρέτησα στην ενορία του Αγίου Αθανασίου με τον π. Αθανάσιο. Αλλά το Μάιο του 2010, ο π.Αθανάσιος είχε το δικό του σχέδιο ιεραποστολής και αποκόπηκε από μας. Από τότε που ο π. Αθανάσιος μας άφησε και η ενορία του Αγίου Αθανασίου χτίστηκε από την περιουσία του πατρός Αθανασίου, αναγκαστήκαμε  να βρούμε άλλη τοποθεσία για να κτίσουμε εκκλησία.
Untitled-10
Η σημερινή κατάσταση.
Ο π.Χρυσόστομος με την ιεραποστολική του δραστηριότητα  δημιούργησε ήδη,  με κατηχήσεις και βαπτίσεις,  τον πρώτο πυρήνα των Ορθοδόξων στην περιοχή Αbepura Jayapura Papua.
Η ορθόδοξη κοινότητα αριθμεί 37 μέλη και υπάρχουν και εννέα κατηχούμενοι.
Προκειμένου να καλυφθούν οι λατρευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων πιστών κατασκευάζεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Επειδή όμως το οικόπεδο της κοινότητας βρίσκεται σε περιοχή, όπου το έδαφος είναι σαθρό και έχει κλίση. Βρίσκεται δε δίπλα σε ορμητικό χείμαρο  και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για τις απαραίτητες  παρεμβάσεις. Ο ναός που κατασκευάζεται είναι ξύλινος.
Δημοσιεύουμε στην συνέχεια φωτογραφίες από την Ορθόδοξη κοινότητα της Abepura Jayapura Papua, ευχόμενοι ο Άγιος Νικόλαος να ενισχύσει, δια των πρεσβειών του, το έργο του π.Χρυσοστόμου  στον Ευαγγελισμό των ανθρώπων της περιοχής, ώστε να  εισέλθουν στην σωτήρια μάνδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας  όσο το δυνατόν περισσότεροι.
π.Δ.
Α.Βαπτίσεις Ορθοδόξων Κατηχουμένων.
1881819
17
11
13
5Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε. Αλληλούια.
Β.Εικόνες από την κατασκευή του ξύλινου ναού του Αγίου Νικολάου
DSC00016
4
foto 2 (2)5
foto 1
DSC00013
Γ.Εικόνες από το Κατηχητικό σχολείο της Κοινότητας.
1
DSC01040
Untitled-13
Untitled-14
Ώρες Λατρείας στον προσωρινό ναό.
Untitled-3
Untitled-2
Mοιράζοντας Κατηχητικά φυλλάδια στους δρόμους της Jayapoura.
Untitled-16
Untitled-15

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020 ΚΑΙ 2021.

blog counter Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί «ο Χριστός είη εν τω μέσω ημών». Ευχαριστηριακές δοξολογίες οφείλουμε στον «ενανθρωπήσαντα» Θεό μας...